Dosar penal în cazul achiziționării celor 31 de autobuze pentru Capitală

Anticoruptie.md
10/09/2019

Direcţia generală urmărire penală a Inspectoratului General al Poliţiei a inițiat o cauză penală pe procedura de achiziţie a celor 31 de autobuze de către Parcul Urban de Autobuze din mun. Chişinău. Tranzacția a avut o valoare de peste 78 milioane de lei, fără TVA. 

Ofițerul de presă al IGP, Nina Mereacre, a declarat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că este vorba despre o cauză penală pe achiziția autobuzelor, potrivit articolului 327 Cod Penal, „abuz de putere sau abuz de serviciu”.   

Pe 8 februarie 2019, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a celor 31 de autobuze a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord. Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preț – 78,08 milioane de lei (fără TVA) – pentru 31 de autobuze. Prețul ce include TVA constituie peste 93 de milioane de lei, arată o anchetă realizată de mold-street.md

Oferta companiei BMC Truck & Bus din Bucureşti, care a fost mai mică cu câteva milioane lei, a fost descalificată.

La rândul său, Codreanu a infirmat marți, într-o postare pe Facebook, că a participat la elaborarea caietului de sarcini, precum și faptul că a fost membru al grupului de lucru privind achiziția autobuzelor. 

În ce privește prețul autobuzelor, fostul primar interimar a spus că nu s-a ținut cont doar de preț, dar și de calitate, condițiile de distribuție etc. 

El și-a exprimat speranța că „cei care flutură cu schimbarea nu fabrică la comandă politică dosare”. Amintim că Ruslan Codreanu și-a anunțat intenția să candideze independent la funcția de primar al Chișinăului.

Anticoruptie.md
10/09/2019

Comentarii