După Esaulenco, încă un şef de la SIS pe cale de a părăsi funcţia

Julieta Saviţchi
30/05/2022
Captură

După ce Parlamentul a anunţat despre cererea de demisie a directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, încă un şef din cadrul instiţuţiei este pe cale să îşi dea demisia. Este vorba de Eugen Rurac, șef al Direcției apărarea regimului constituțional. Acesta ocupă postul de şef interimar al Departamentului Anchetă al Centrului Naţional Anticorupţie, fiind detaşat în funcţia respectivă de la SIS.

În luna mai 2021, directorul SIS, Alexandr Esaulenco, a înaintat un demers către Președinție pentru numirea în funcția de șef adjunct al SIS a fostului procuror anticorupție, Eugen Rurac.

Eugen Rurac a lucrat din iulie 2016 până în ianuarie 2020 procuror anticorupţie, având în gestiune mai multe dosare de rezonanţă, cum ar fi cel al fostului deputat Chiril Lucinschi, al ex-preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, sau dosarul Metalferos.

În dosarul Metalferos, Rurac începuse să îl investigheze pe directorul financiar al întreprinderii, Sergiu Catană, naşul de cununie al ex-preşedintelui Igor Dodon. Ulterior, asupra procurorului Rurac s-au făcut presiuni atât din partea conducerii Metalferos, cât şi din partea conducerii Procuraturii Generale.

Eugen Rurac a declarat atunci că demisionează „din motive personale”. Înainte de a fi angajat la SIS, Eugen Rurac a lucrat pentru o fundaţie germană.

Julieta Saviţchi
30/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii