Ecoul unui interviu // Dezvăluirile unui killer, bruierea unei emisiuni, tăcerea lui Vlad Plahotniuc şi reacţia Procuraturii

Anticoruptie.md
03/11/2017
Vitalie Proca. Foto: Jurnal de Chişinău

Un interviu acordat de asasinul Vitalie Proca, filmat în penitenciarul Jilava din România, a provocat reacţii în lanţ în Republica Moldova. Killer-ul, angajat să-l împuşte pe bancherul rus Gherman Gorbunţov, a declarat la Jurnal TV că cel care i-a comandat moartea omului de afaceri este Vlad Plahotniuc, şi nu Renato Usatîi, aşa cum susţin procurorii de la Chişinău. Liderul PD nu a comentat acuzaţiile. În schimb nu au lipsit reacţiile procurorilor, a partidului, a unor persoane ce ar avea conexiuni cu lumea criminală, precum şi emisiuni la posturi ce-i sunt afiliate businessmanului moldovean.

26 octombrie Jurnal TV anunţă că va pune pe post declaraţii exclusive ale lui Vitalie Proca. „De joia viitoare nimic nu va mai fi ca altădată”, anunţa Val Butnaru, realizatorul emisiunii „Cabinetul din umbră”, adresându-se lui Vlad Plahotniuc. 

31 octombrie Cu două zile înainte ca interviul să fie pus pe post, procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au prezentat scheme declarând că comanditarul omorului este liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. „Pentru suma de 600.000 de euro Proca Vitalie este de acord, este pregătit să declare sau că omorul lui Gherman Gorbunțov a fost comandat de către Vladimir Plahotniuc”, a anticipat procurorul Lilian Bacalîm. 

2 noiembrie Jurnal TV a difuzat interviul cu Vitalie Proca. „Comanda este a dlui Vlad Plahotniuc. Nu știu cum îl vede restul lumii pe omul ăsta, dar eu îl consider un criminal în serie. Dl Plahotniuc se crede un fel de Dumnezeu, dar trebuie să înțeleagă că nu toată lumea crede în Dumnezeu. El, dl Plahotniuc, călcând pe multe cadavre, e omul care a ajuns acum. M-a prins prin intermediul lui Vanea, al lui Pisatel. M-a prins într-un moment în care am stat prost cu banii. Nu am putut să întorc o sumă şi am acceptat”, a declarat, între altele, Vitalie Proca, precizând că i s-a spus să facă declarații mincinoase despre Renato Usatîi..

2 noiembrie Imediat după difuzarea interviului, un alt post de televiziune, TV8, realizează o emisiune cu Renato Usatîi, fugit în Federaţia Rusă după e a fost acuzat de tentativa de omor. Potrivit postului, în timpul emisiunii, emisia TV8 ar fi fost bruiată în diferite localități: Chișinău, Ungheni, Bălți, Florești, Edineț, Briceni, Ocnița, Comrat, Strășeni, Criuleni, Vadul lui Vodă. 

3 noiembrie Organizațiile de media din Republica Moldova, printre care şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, și-au exprimat îngrijorarea față de bruierea emisiunii. Printr-un apel comun, organizaţiile au cerut Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze și să solicite explicații de la furnizorii de servicii de televiziune pentru cele întâmplate. Întreprinderea Moldtelecoma  explicat într-un comunicat de presă că problema identificată cu privire la oscilaţiile de imagine a fost localizată în cadrul studioului TV8, soluționarea căreia nu vizează responsabilitatea companiei.

3 noiembrie Vlad Plahotniuc nu a comentat acuzaţiile lui Vitalie Proca. „Pot să spun că lucrăm acum asupra instituirii unui grup de avocaţi care vor urmări tot ce ţine de activitate legală atât în România, cât şi în Republica Moldova în rezultatul acestui show care a avut loc, la care am fost martori într-o ţara care este membru a Uniunii Europene, deci apar mai multe întrebări din punct de vedere juridic, politic şi de alt gen", a spus purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari. 

3 noiembrie Procuratura nu a publicat o reacţie pe site-ul instituţiei, dar a remis presei o notă scurtă. „Procuratura a oferit recent detalii pe marginea acestui caz, imediat ce au apărut noi probe, care au fost trasmise inclusiv partenerilor externi, care participă la investigarea cazului. Aşa precum am informat în repetate rînduri, există de mai multe luni o investigaţie, inclusiv care vizează încercările de a obţine declaraţii false din partea deţinutului Proca, condamnat în România, în care sunt anchetate mai multe persoane depistate că ar fi intermediat o înţelegere în acest sens între deţinut şi un alt figurant al dosarului tentativei de omor asupra lui Gherman Gorbunţov, înţelegere pentru care s-ar fi dat o parte din suma convenită iniţial”, se arată în comunicatul procurorilor. 

3 noiembrie Bloggerul Veaceslav Balacci solicită reacţia bancherului Gherman Gorbunţov. „La ce îi trebuiesc eu lui Plahotniuc? Eu nici nu îl știu pe Plahotniuc. Proca a mințit pentru bani”, a spus, între altele, Gherman Gorbunțov.

3 noiembrie Publika TV, post afilat lui Vlad Plahotniuc, a difuzat pe parcursul zilei de vineri declaraţii în favoare liderului PD. Seara, Publika TV a difuzat o emisiune moderată de Cristian Tabără, în care persoane vizate de Vitalie Proca au oferit comentarii. Unul dintre intervievaţi a fost şi Valeriu Halupa, care, potrivit asasinului de la Jilava, ar fi unul dintre organizatorii atentatului. Acesta a spus că de fapt Renato Usatîi este cel care a comandat asasinarea lui Gherman Gorbunţov. Într-o altă intervenţie, procurorul Vitalie Busuioc de la PCCOCS a spus că colegii săi nu au reuşit să-l audieze pe Vitalie Proca. „Procurorii au efectuat o vizită în România prin intermediul unei Comisii rogatorii pentru a-l audia pe Proca în calitate de bănuit, însă autorităţile române nu ne-au permis acest fapt şi la fel a fost şi în Rusia. Acum mai bine de un an, la două tentative ale noastre de a elucida aceste circumstanţe observăm că nu avem o astfel de posibilitate, deci nici românii, nici ruşii nu ne-au dat o astfel de posibilitate. Şi nici Vitalie Proca nu a dorit să comunice cu organele de drept prin avocatul său”, potrivit lui Vitalie Busuioc. Tot atunci realizatorii Fabrika au declarat că şi emisiunea lor a fost bruiată.

Anticoruptie.md
03/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii