Filtre în justiție: cine sunt următorii trei aspiranți la fotolii în Consiliul Suprem al Magistraturii și ce venituri declară

Viorica Mija
27/10/2022
Colaj CIJM, surse deschise

Comisia Pre-Vetting continuă audierea candidaților înscriși în concursul pentru ocuparea funcției de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). După ce au audiat primii trei aspiranți, joi, membrii Comisiei vor discuta cu următorii trei magistrați care țintesc un fotoliu în CSM. Vineri, urmează să se prezinte în fața comisiei alți trei candidați din cei 23 rămași în concurs.

Vitalie Stratan este vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, începând cu 27 mai 2021. Și-a început cariera în funcția de judecător în anul 2008, activând la Judecătoria sectorului Botanica.

Anul trecut magistratul a declarat venituri de peste 333 mii de lei la locul de muncă de bază, salariul soției de puțin peste 78 mii lei, dar și bani din alte surse – peste 36 mii de lei și 2500 RON.
Familia Stratan locuiește într-o casă cu suprafața de 116,9 metri pătrați, trecută în declarația de avere cu valoarea de 120 mii de lei. Magistratul deține și două apartamente, unul cu suprafața de 50,2 metri pătrați, dobândit în anul 2000, și altul de  61,4 metri pătrați, în care îi aparține 1/3 cotă-parte, cumpărat  în anul 2003. Judecătorul are în proprietate un garaj cu suprafața de peste 32 de metri pătrați, dar și un teren extravilan. Vitalie Stratan declară unul și același automobile mai mulți ani la rând. Este vorba de un Renault din anul 2009. Magistratul a intrat în 2022 cu o datorie în sumă de 960 mii de lei, contractată în anul 2018, cu rata dobânzii 7%, scadentă în anul 2023.

Al doilea magistrat audiat de comisie este Iurie Bejenaru, din 2008 numit în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiţie, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

În 2021, magistratul a declarat un venit  obţinut la locul de muncă de bază de aproape 263 mii lei. Soția sa câștigă mai mult. Aceasta a ridicat un salariu de peste 530 mii de lei. Totodată, familia Bejenaru a declarat venit din depuneri la instituțiile financiare, inclusiv la cele de peste hotare, în sumă de 4 740 lei, dar și alte venituri de peste 77 mii lei.

Familia Bejenaru locuiește într-o casă de peste 100 de metri pătrați, dar și alte averi imobile, care însumează peste 140 mii lei.  Totodată, magistratul Bejenaru declară un autoturism de model Mercedes, fabricat în 2011, în valoare de 520 mii lei, cumpărat în anul 2016.

Al treilea magistrat audiat de Comisia Pre-vetting este Anatolie Țurcan, judecător la Curtea Supremă de Justiție. Conform informaţiilor asociației ”Juriştii pentru drepturile omului”, cinci hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătorul Anatolie Țurcan, au fost obiect de examinare la CtEDO. În anul 2021, Anatolie Țurcan a obținut un venit la locul de muncă de bază de peste 400 mii lei, dar a declarat și peste un milion de lei din alte surse. Familia magistratului locuiește într-o casă cu suprafața de  220 metri pătrați, în valoare de 1 500 000 lei, dobândită la 01.08.2004, prin act de vânzare-cumpărare. Țurcan a declarat un autoturism de model Suzuki, din 2006, în valoare de 70 mii lei, pe care îl folosește în baza unui contract translativ de posesie și folosință din anul 2013.

Anticoruptie.md a scris despre primii trei candidați care au fost audiați de comisie.  Vineri, 28 octombrie, vor fi audiați magistrații Angela Bostan, Sergiu Osoianu și Vladislav Holban.

Viorica Mija
27/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii