Generalul Igor Gorgan a fost demis din funcția de șef al statului-major al Armatei Naționale. Acuzațiile fostului ministru Marinuța

Ilie Gulca
08/09/2021
Generalul de brigadă Igor Gorgan

Șeful Marelui Stat-Major al Armatei Naționale, comandant al Armatei Naţionale, Igor Gorgan, a fost demis. Proiectul de decret a fost aprobat miercuri de Guvern. Igor Gorgan a fost numit în funcția de șeful Marelui-Stat Major al Armatei Naţionale în iulie 2019, în perioada mandatului lui Pavel Voicu. Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, l-a acuzat anterior pe Gorgan de politizarea armatei și de delapidarea patrimoniului Armatei Naționale.

Igor Gorgan a fost demis la propunerea ministrului Apărării, Anatolie Nosatâi. Decizia finală urmează să fie luată de șeful statului. El a mai deținut această funcție în perioada 2013–2016, dar a fost demis la solicitarea ministrului Apărării de atunci, Anatol Șalaru, care l-a acuzat de delapidări, cumetrism şi de partizanat politic.

Fostul fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, l-a acuzat pe Igor Gorgan de politizarea armatei. „El a fost cel care i-a deschis ușile unităților militare șefului său de partid, Vlad Filat, care nu deținea atunci nicio funcție importantă în stat”, a spus fostul demnitar, referindu-se la aceleași vizite pe care le făcea Vladimir Plahotniuc în timpul mandatului ministrului Eugen Sturza.

Fostul ministru a mai ținut să precizeze că Igor Gorgan a fost membru al Consiliului Politic Naţional al PLDM și preşedinte al Uniunii Ofiţerilor în Rezervă „Stejarul”

„Singurul militar venit direct din Consiliul Național al unui partid politic, după independență încoace, în funcție militară. Unica persoană care a politizat Armata Națională și acum este mâna dreapta, persoana de încredere a dlui ministru în depolitizarea Armatei Naționale”.

Potrivit lui Marinuța, dăruirea armelor se practica frecvent și în timpul mandatului precedent al lui Igor Gorgan: „Foarte mulți din PLDM au primit nu doar arme, știu concret cine și câte, dar și echipament pe care îl obțineam, cu mare greu, din donații din partea SUA. Ar fi bine să faceți o investigație pentru perioada 2014–2015 și să vedeți cât echipament a fost dăruit: bocanci, uniformă etc. Au fost dăruite conducerii PLDM cu un singur scop: Igor Gorgan să primească gradul de general de brigadă”.

Mai mult, Marinuța l-a acuzat pe Gorgan că ar fi eliberat din Armata Națională peste 20 de militari profesioniști pe motiv că ar fi „bolnavi incurabili”, aducând în locul lor ofițeri în rezervă cu capacități profesionale îndoielnice. 

„Acum, acești bolnavi incurabili, oameni din echipa mea, oameni cu pregătire foarte bună în SUA, Grecia, Franța, Germania, Marea Britanie, sunt în Misiunea OSCE în Ucraina, în funcții destul de înalte la ONU.”

„Numirea lui Igor Gorgan în 2013 ca șef al Statului-Major a fost cea mai mare greșeală a mea ca ministru al Apărării, pentru care îmi cer scuze de la ofițeri. Am cedat și l-am acceptat în această funcție, sub presiunea lui Vlad Filat, a dlui Hadârcă, considerând că îl voi putea ține sub control ca să nu politizeze armata”, a afirmat fostul ministru.

Ilie Gulca
08/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii