Guvernul a aprobat un proiect de ratificare a Convenției de la Istanbul împotriva violenței domestice

Mădălin Necșuțu
01/10/2021
Ministerul Sănătății

Guvernul a aprobat un proiect de ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, denumită generic și Convenția de la Istanbul.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că, în ultima perioadă, sunt mai multe cazuri de violență în familie și împotriva femeilor, de aceea este necesară fortificarea acțiunilor statului in domeniul combaterii violentei domestice.

La rândul său, ministrul Muncii și Protecției sociale, Marcel Spatari, a spus că în 2016 și 2020, cadrul legislativ național care reglementează domeniul prevenirii și combaterii violenței în familiei a fost adus parțial în conformitate cu prevederile Convenției, fiind modificate operări în peste 20 de acte legislative.

În 2018, Guvernul a aprobat primul document de politică în domeniu – Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie pentru anul 2018-2023, dar și a Planului de acțiuni pentru anul 2018-2020, care are la bază pilonii Convenției: prevenire, protecție, pedepsire și politici integrate.

Convenția de la Istanbul este Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, care a fost deschis pentru semnare pe 11 mai 2011. În prezent, aceasta a fost ratificată de peste 30 de țări, inclusiv de state cu valori patriarhale și religioase pronunțate, precum Turcia, Georgia, Spania, Slovenia, România, Polonia, Grecia sau Croația; de state cu societăți multiculturale și multietnice, precum Franța sau Germania; cît și de state campioane în combaterea violenței, cum ar fi Suedia, Finlanda, Danemarca, Austria sau Belgia. Convenția a fost semnată de Republica Moldova încă la 6 februarie 2017.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat în martie un raport care arată că o treime dintre femei, la nivel mondial, sunt supuse violenţei fizice sau sexuale în timpul vieţii, pandemia de COVID-19 agravând o situaţie deja dramatică.

Mădălin Necșuțu
01/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii