Hasan Baris, profesor la Liceul Orizont, despre autoritățile moldovenești: „Nu le dorim să treacă niciodată prin ceea ce trecem noi acum”

Anticoruptie.md
11/09/2018
Foto: Facebook.com

Cei șapte cetățeni turci expulzați din Republica Moldova sunt în închisori diferite, în orașe diferite din Turcia. Doar unul dintre ei se mai află la o secție de poliție. Portalul anticoruptie.md a realizat un interviu cu Hasan Baris, profesor de engleză la Liceul Orizont, care descrie starea de spirit de la această instituție de învățământ, atitudinea profesorilor față de autoritățile moldovenești și soarta celor arestați.

Domnule Hasan Baris, care este starea de spirit la Liceul Orizont? Profesorii turci mai sunt înspăimântați?

Profesorii lucrează din greu. Încearcă să își facă lucrul cât pot de bine. Nimeni nu se teme de nimic. Le pare rău pentru colegii lor. Familiile profesorilor expulzați sunt încă aici. Vor lua o decizie în câteva zile despre ce vor face mai departe.

- Ce știți despre situația profesorilor deținuți?

Sunt în închisoare, în orașe diferite din Turcia. Doar unul dintre ei se mai află la o secție de poliție.

- Sunt asistați de avocați?

Da, beneficiază de serviciile unor avocați.

- Pentru profesorii arestați va fi organizat un proces sau vor merge direct la închisoare?

Ei sunt deja în închisoare. Nu mai există nicio lege în Turcia.

- Liceul Orizont a făcut multe pentru Republica Moldova. Ce cred profesorii turci despre autoritățile moldovenești? Ce atitudine au ei acum față de Guvernul Republicii Moldova?

Și reprezentanții autorităților moldovenești au familii. Nu vrem să rănim pe nimeni. Ei pot face tot ce vor, însă nu le dorim să treacă niciodată prin ceea ce trecem noi acum. Apreciem sprijinul studenților, părinților și absolvenților noștri. Nu ne pare rău pentru nimic.

Amintim că la 6 septembrie au fost arestați șapte angajați ai Liceului Orizont, dintre aceștia, cinci au fost solicitanți de azil. Cel de-al șaptelea angajat a fost reținut la Bălți. Anticoruptie.md prezintă lista completă a cetățenilor turci expulzați din Moldova:

  1. Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, solicitant de azil politic;
  2. Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;
  3. Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul la aceeași școală, solicitant de azil politic;
  4. Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;
  5. Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;
  6. Huseyin Bayraktar, profesor de matematică, documentat cu permis de ședere în scop de lucru;
  7. Sertif AYRI, profesor de limba turcă, documentat cu permis de ședere în scop de muncă.
Anticoruptie.md
11/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii