În cursa pentru şefia ANI rămân patru persoane. Niciun alt candidat nu s-a înscris în concurs

Anticoruptie.md
16/05/2017
Şedinţa Consiliului de Integritate al ANI. Captură video: Privesc.eu

În cursa pentru funcţia de președinte al Autorității Naționale de Integritate rămân patru persoane. Dosare noi nu au fost depuse, deşi termenul-limită a fost extins până luni, 15 mai. 

Trei dintre candidați au fost angajați ai Comisiei Naționale de Integritate - Anatolie Donciu, ex-președinte al CNI, Victor Strătilă, fost vicepreședinte al CNI, Lilian Chișca, șef al Direcţiei control venituri şi proprietăți din cadrul CNI și ulterior ANI. Al patrulea candidat este Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Anatolie Donciu și Lilian Chișca au candidat și pentru funcția de vicepreședinte al ANI.

Nemulțumiți de numărul redus al dosarelor depuse, dar și de faptul că majoritatea candidaților au activat anterior în cadrul CNI, mai mulți membri ai Consiliului de Integritate au propus acum aproape două săptămâni prelungirea termenului de depunere a dosarelor. Drept argument, a fost invocat faptul că în perioada prevăzută pentru înscrierea candidaţilor au avut loc intemperii care ar fi putut crea impedimente unor candidați să își depună dosarele. După mai multe dezbateri, a fost luată decizia ca termenul limită să fie extins până pe data de 15 mai. 

„Prelungirea termenului a fost o decizie nejustificată. Nu au existat solicitări de prelungire a termenului sau de depunere a dosarelor după expirarea acestuia. În al doilea rând, sper că lipsa altor candidați cu experiență nu este legată de retragerea din Parlament a câtorva legi ce țin de crearea Agenției pentru recuperarea banilor proveniți din infracțiuni. Indiferent de soluție, Consiliul de Integritate trebuie să adopte o hotărâre motivată, bazată pe meritele și experiența candidaților, dar nu în funcţie de afilierea politică a acestora”, a comentat Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice. 

Candidaţii înscrişi în cursă urmează să treacă proba scrisă şi cea a interviului. Potrivit Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte ai ANI, ziua de desfășurare a probei scrise este în a cincea zi lucrătoare de la publicarea listei candidaților admiși la concurs. Candidații care vor promova proba scrisă pot susține proba de interviu. Ulterior, potrivit documentului, cei care au trecut ambele probe, în termen de cinci zile de la data la care a expirat termenul de soluționare a contestațiilor sau a anunțării rezultatelor interviului, sunt testați la poligraf. Consiliul ar urma să încheie un acord de organizare a acestei probe cu un operator autorizat al testului de poligraf.

Anticoruptie.md
16/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii