În farmaciile moldovenești se vând teste pentu depistarea coronavirusului de tip nou. Ce spun medicii

Julieta Savițchi
26/04/2020

În farmaciile moldovenești au apărut în vânzare teste rapide pentru depistarea coronavirusului de tip nou. Medicii susțin însă că astfel de teste au o marjă înaltă de eroare și că acestea pot arăta un rezultat la cel puțin 10 zile de la infectare.

Testele respective sunt cromatografice și se bazează pe detecțarea anticorpilor IgG si IgM la Covid-19 în baza probei de sânge. Fiecare doritor poate să se testeze singur, în condiții de domiciliu, iar pentru aceasta va trebui să-și înțepe un deget pentru a preleva căteva picături de sânge.

Testul IgG / IgM este produs de compania chineză Nantong Egens Biotechnology Co Ltd, iar în Republica Moldova a fost importat de întreprinderea cu capital strain Farmina.

Prețul unui test rapid Covid-19 în farmaciile moldovenești începe de la 235 de lei. De la telefonul de contact al famaciei electronice apteka.md ni s-a comunicat că aceste teste au fost aduse în Republica Moldova cu două săptămâni în urmă, iar rezultatele lor au o precizie de cel puțin 92 la sută.

Solicitată de reporterii Anticoruptie.md, Angela Paraschiv, şefa catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Moldova, ne-a declarat că testul respectiv are o marjă de eroare de cca 50 la sută și poate depista coronavirusul cel puțin la a zecea zi de la infectare. „Este ineficient pentru a depista coronavirusul până la apariția simptomelor de infectare, care de obicei apar la a cincea sau a șasea zi de la contaminare. Testele rapide le putem lua în considerare după mai multe zile de boală simptomatică sau asimptomatică pentru că ne arată o creștere de anticorpi protectori”, ne-a explicat profesoara.

Potrivit Angelei Paraschiv, testele rapide ar putea fi folosite la testarea în masa a populației pentru a obține un tablou clar câte persoane au trecut prin coronavirus, fără ca să aibă simptome sau pentru depistarea asimptomaticilor.

Julieta Savițchi
26/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii