Încă o îngrădire a accesului jurnaliștilor la informații. Dosarele de judecată nu vor mai putea fi căutate după numele părților

Anticoruptie.md
06/02/2017
captura instante.justice.md

Ministerul Justiției anunță că opțiunea de căutare a dosarelor de judecată în baza numelui părților implicate nu va mai fi posibilă. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, în ultima perioadă tot mai mulți cetățeni adresează obiecții privind încălcarea drepturilor legale prin publicarea numelor acestora pe portalul instanțelor de judecată. „Cetățenii invocă prevederile Legii privind protecția datelor cu caracter personal care, în opinia acestora, le sunt încălcate atunci când numele lor sunt publicate în calitate de justițiabili, în documentele publicate pe portalul instanțelor de judecată”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

De acum încolo, pe portalul instanțelor naționale de judecată www.instante.justice.md va funcționa doar opțiunea de căutare după numărul dosarului atribuit în instanţă şi procedura de examinare. „Compartimentul nu permite căutarea în funcţie de numele şi prenumele părţilor în proces, în scopul asigurării protecției datelor cu caracter personal”, subliniază reprezentanţii Ministerului Justiției.

„Cu referire la nemulțumirea unor jurnaliști privind îngrădirea accesului la informații privind procesele și hotărârile judecătorești în care ar figura funcționari judecați, informăm că asigurarea disponibilităţii informațiilor privind situaţia în care prelucrarea datelor cu caracter personal se face în scopuri jurnalistice, artistice sau literare, dacă aceasta se referă la date care au fost făcute publice în mod voluntar şi manifest de către subiectul datelor cu caracter personal sau la date care sunt strâns legate de calitatea de persoană publică a subiectului sau de caracterul public al faptelor în care acesta este implicat, în condiţiile Legii cu privire la libertatea de exprimare nu ar trebui sa aducă atingere dreptului de protecţie a datelor justițiabililor care nu au calitate de persoane publice. În acelaşi context, comunicăm că odată cu lansarea finală a noului portal, la compartimentul «Transparența» va fi disponibilă o rubrică nouă, unde vor putea fi accesate hotărâri judecătoreşti privind condamnarea reprezentanților sectorului justiției pentru acte de corupție - acțiune ce derivă din Strategia de Reformă a Sectorului Justiţiei”, se mai precizează în comunicat.

Opțiunea de căutrare a dosarelor în baza numelor părților implicate a dispărut de pe portalul instanțelor de judecată de săptămâna trecută. Inițial, responsabilii de lucrările de modificare a portalului au anunțat că această problemă ar putea fi remediată.

Anticoruptie.md
06/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii