„Incită la ură și război”. Serviciul de Informații și Securitate a blocat Sputnik.md și Gagauznews.md

Ilie Gulca
26/02/2022

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a blocat, sâmbătă, portalurile Sputnik.md și Gagauznews.md pentru că promovează informații care incită la ură și război în condițiile stării de urgență.

Directorul SIS a emis un ordin ce conţine indicații cu caracter obligatoriu Registratorului național al domeniului de nivel superior „md” și furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate.

Pe 25 februarie, SIS a constatat o creștere exponențială a volumului de știri false diseminate concertat pe toate platformele de informare.

Astfel, Serviciul a solicitat administratorilor de surse cu conținut online să renunțe la publicarea/ distribuirea informațiilor false, precum și a mesajelor care incită la ură, la dezordini în masă sau război.

Serviciul a făcut referire la punctele 26–28 din Dispoziția Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 24.02.2022:

„Furnizorii de reţea şi/sau servicii de comunicaţii electronice accesibile publicului […] au obligaţia să blocheze imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele cu conținut online incluse în ordinul menționat”.

„Registratorul național al domeniului de nivel superior ”.md” va bloca numele de subdomeniu din domeniul de nivel superior ”.md”, la decizia SIS, al surselor de informații online, care promovează știri false, instigă la ură, război, la încălcarea ordinii publice sau la violență”, se menționează în punctul 28 al deciziei.

Pe lângă media și rețele sociale menționate mai sus, printre cele mai vocale guri de tun ale Moscovei la Chișinău, se numără postul de radio și website-ul Sputnik Moldova, posturile de televiziune Primul în Moldova (care retransmite Pervîi Kanal din Rusia), NTV și RTR Moldova ș.a.

Potrivit reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, Sputnik Moldova acoperă întregul teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv regiunea găgăuză, locuită de o populație în majoritate filorusă, regiunea secesionistă transnistreană, de asemenea, controlată de Kremlin, precum și estul României și regiunea Odesa din Ucraina.

Deși emite pe teritoriul a trei state, Radioul Sputnik Moldova nu deține o licență pentru activitatea sa acordată de autoritățile de la Chișinău.

Regulatorul pieței audio-video din Republica Moldova, Consiliul Audiovizualului, a comunicat reporterilor CIJM că Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik nu au deținut și nici nu dețin vreo licență care ar legitima o activitate în domeniul media pe teritoriul Republicii Moldova.

Cu toate acestea, autoritățile moldovenești nu au aplicat sancțiuni Radio Sputnik din cauza că acesta „nu este obiect al Codului serviciilor media audiovizuale”.

În schimb, produsele media ale Radio Sputnik sunt transmise de două stații: „Hit FM” și „Radio Alla”.

Ilie Gulca
26/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii