Judecătorii Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală, numiți la Curtea Supremă de Justiție. Acuzațiile lui Vasile Bolea: PAS întoarce datoriile unora

Ilie Gulca
05/11/2021
Magistrații Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, și magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Ghenadie Plămădeală, au fost promovați joi la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Opoziția a acuzat PAS că i-a întors datoria lui Musteață pentru serviciile oferite de acesta în lupta împotriva procurorului general suspendat Alexandru Stoianoglo.

Candidatura lui Dorel Musteață a acumulat 52 de voturi ale deputaților PAS. În cadrul Comisiei parlamentare numiri și imunități, pentru candidatura lui Musteață au votat șapte membri. Precizăm că această comisie nu a susținut candidatura lui Ghenadie Plămădeală și a Oxanei Robu, însă ambele au fost propuse la vot în cadrul ședinței plenare a legislativului.

Dorel Musteață este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din 2017, iar din iunie 2021 deține interimatul. El activează în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Anenii Noi, dar în 2017 a fost numit, prin transfer, în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău.

În august 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privința lui Dorel Musteață, care ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților. El a deținut concomitent funcția de membru al CSM și cea de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

În declarația de avere și interese personale pentru 2020, Musteață a indicat un salariu de 397.465 de lei. El deține nouă terenuri agricole, două terenuri extravilane și unul intravilan. La capitolul imobile, el declară o casă de 90 de metri pătrați și un apartament de 101 metri pătrați.

Musteață a indicat două mașini –  Toyota, procurată în 2017 cu 8.200 de euro și Mazda, cumpărată în 2016 cu 16.000 de euro. 

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, a acuzat PAS de faptul că „l-a folosit” pe Musteață pentru înlăturarea conducerii Procuraturii Generale. „Încercați să întoarceți datoriile unora prin accederea în anumite funcții”, a spus el despre voturile acordate lui Musteață.  

La rândul său, candidatura lui Ghenadie Plămădeală la CSJ a acumulat 53 de voturi ale deputaților PAS și două voturi din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

În cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități, candidatura lui Ghenadie Plămădeală nu a fost aprobată. Deputații PAS au motivat că au dubii față de modalitățile prin care Plămădeală și-a dobândit averile.

În declarația de avere și interese pentru 2020, Plămădeală a declarat un salariu anual de 276.472 de lei și două donații, una de 5.000 de euro și alta – de aproape 15.000 de lei. El a mai indicat trei terenuri agricole, patru extravilane și unul intravilan.

La capitolul imobile, Plămădeală a declarat o casă de 131 metri pătrați, un garaj și un apartament de 69 de metri pătrați, toate obținute prin donație. Ghenadie Plămădeală are două mașini - un BMW fabricat în 2009 și cumpărat în 2015 cu 24.000 de euro, și un BMW fabricat în 2013 și procurat în 2019 cu 140.000 de lei.

Ilie Gulca
05/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii