Jurnalist de la Șoldănești, care a relatat despre ilegalitățile din Poliție, acuză oamenii legii de presiuni: „Își doresc loialitatea presei locale”

Anticoruptie.md
01/11/2016
Captură video: Impuls TV

Victor Sofronii, jurnalist la ziarul „Cuvântul” din Rezina şi postul Impuls TV din Şoldăneşti, pe care l-a fondat, susține că, în urma mai multor emisiuni privind activitatea oamenilor legii, șefii Poliției din raion fac presiuni asupra sa, dar și asupra rudelor sale. Una dintre anchete care ar fi nemulțumit Poliția a fost realizată în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice, cu suportul Freedom House.   

„În loc să întreprindă măsuri pentru a face ordine în colectiv și să-i pună la respect pe cei care prejudiciază imaginea Poliţiei, conducerea Inspectoratului de Poliţie Şoldăneşti a întreprins acţiuni de intimidare a jurnaliştilor pentru a-i obliga «să nu scoată gunoiul din raion». Pentru faptul că în urma acestor emisiuni a fost admonestat de conducerea MAI, şeful Poliţiei din Şoldăneşti, Cazimir Trocin, a mobilizat efectivul să «distrugă clanul Sofronii», vorba dânsului”, susține jurnalistul.

Victor Sofronii susține că, printr-o ordonanţă de la 28 septembrie, Cazimir Trocin a dispus ridicarea documentelor de evidenţă contabilă de la întreprinderea „Apă-Şoldăneşti”, condusă de Valentin Sofronii, fratele jurnalistului. Poliția ar fi invocat că a făcut acest lucru în baza probelor acumulate „pe faptul însuşirii ilegale a mijloacelor băneşti prin procurarea şi utilizarea contrar destinaţiei a benzinei”. Administraţia întreprinderii Regia „Apă-Şoldăneşti” este acuzată de „însuşire ilegală, sustragere în proporţii mici din avutul proprietarului, dilapidări şi abuz de serviciu, cât şi încălcarea rigorilor de organizare şi ţinere a contabilităţii”.

„Operaţiunea a fost realizată fără autorizarea judecătorului de instrucţie, fapt care a făcut conducerea întreprinderii să depună o plângere la Procuratura raionului Şoldăneşti. După asta, Poliţia îl reţine pe ex-inginerul Regiei pe motiv că dânsul intenţiona să părăsească ţara pentru a se eschiva de răspundere. De fapt, inginerul s-a concediat pentru că şi-a găsit alt domeniu de activitate mai bine plătit la Chişinău, unde urma să fie încadrat din 26 octombrie. Potrivit soţiei inginerului, acesta a fost «rugat» de anchetator să depună mărturii potrivit cărora benzina şi motorina pe care dânsul ar fi furat-o a comercializat-o, iar banii i-ar fi dat directorului Valentin Sofronii”, continuă jurnalistul care susține că prin aceste acțiuni oamenii legii încearcă să obțină loialitatea presei locale.

Cazimir Trocin respinge însă acuzațiile. „Ce fel de presiuni? Toți sunt la libertate. Verificările de la «Apă-Șoldănești» au pornit în urma unei plângeri care i-a fost adresată ministrului de Interne, Alexandru Jizdan. În prezent există o cauză penală la Procuratură. Ce legături ar exista?”, a comentat șeful Inspectoratului de Poliție Șoldănești.

Ancheta realizată în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice arată că mai mulți şefi de diviziuni din cadrul Inspectoratului de Poliţie Şoldăneşti continuă să activeze după ce ar fi extorcat mii de euro. În ultimii zece ani, vreo zece poliţişti din raion au fost învinuiţi de corupere pasivă. Centrul Naţional Anticorupţie a informat jurnaliştii de la Impuls TV că majoritatea cauzelor penale au fost expediate în instanţa de judecată, dar nu cunoaște soarta acestora.

Anticoruptie.md
01/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii