Lavrov amenință din nou Chișinăul: „Moldova va urma calea Ucrainei”

Cornelia Cozonac
02/02/2023

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat joi noi amenințări la adresa Republicii Moldova. „Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a urma calea Ucrainei. Maia Sandu, care a ajuns în această funcție în mod nedemocratic, este dispusă să facă orice, să ducă țara în NATO, să facă unirea cu România”, a declarat ministrul rus de Externe într-un interviu pentru un canal rusesc de televiziune. Ministerul de Externe al Republicii Moldova a respins acuzațiile șefului diplomației ruse, calificându-le drept „retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”.  

În acelaşi interviu, Lavrov a susținut din nou că Occidentul minte în legătură cu refuzul Rusiei de a negocia în problema Ucrainei şi că acesta ar încerca să întoarcă împotriva Moscovei Republica Moldova, Georgia şi fostele republici sovietice.

Și Vladimir Putin a lansat, joi, amenințări la adresa statelor europene, care acordă sprijn Ucrainei. Prezent la comemorarea a 80 de ani de la victoria sovietică asupra forțelor naziste de la Stalingrad, Putin a declarat că Rusia are capacitatea de a riposta împotriva oricărei țări care ajută Kievul. „Știm că în ciuda eforturilor propagandei oficiale, vândute, încă avem mulți prieteni în țările neprietenoase și în elita vestică”.

În cuida amenințărilor din partea Moscovei, vineri, mai mulți înalți demnitari europeni se întrunesc, la Kiev, la summitul UE-Ucraina, exprimând astfel un puternic sprijin pentru ucraineni în războiul de agresiune dus de Rusia.  

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a respins declarațiile șefului diplomației ruse, menționând că acestea „nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”. Într-o declarație pentru presă, făcută de purtătorul său de cuvânt Daniel Vodă, MAEIE a ținut să amintească că „drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană”. „Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație. Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă să respecte decizia poporului nostru. Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”,  a subliniat purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă.

 

Cornelia Cozonac
02/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii