Magistrat cu averi nedeclarate, promovat suspect la CSJ, a devenit membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor

Anticoruptie.md
22/11/2016
Oleg Sternioală Captură: Jurnal TV

Oleg Sternioală de la Curtea Supremă de Justiție a fost numit membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, din partea breslei, pe un termen de patru ani. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul ședinței de marți, 22 noiembrie. Împreună cu Sternioală, din același Colegiu va face parte și Ion Talpă de la Curtea de Apel Bălți, cei doi fiind singurii care au depus cereri de participare la concurs. 

Sternioală este jude­că­to­rul pro­mo­vat sus­pect, acum doi ani, de la Jude­că­to­ria sectorului Buiu­cani direct la Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie. Anticoruptie.md a scris anterior și despre faptul că Sternioală a ajuns în topul demnitarilor care, oficial, nu dețin o locuință. Clasamentul a fost realizat de experții Asociației „Adept”, în mare parte în baza declarațiilor de venit pentru anul 2014. Deși nu a trecut pe hârtie niciun imobil, magistratul cu un venit oficial de aproape jumătate de milion de lei tră­ieşte într-o casă de lux, care valo­rează peste șapte mili­oane de lei la preţul de piaţă, potrivit Ziarului de Gardă. Clădirea este înre­gis­trată pe numele părinţi­lor magistratului, pen­sio­nari, care au trăit însă toată viaţa la Flo­reşti. 

În cea mai nouă declarație de venit, pentru anul 2015, judec[torul a declarat, totuși, un apartament de 89 de metri pătrați și două automobile cu o valoare totală de aproape jumătate de milion de lei, achiziționate în 2013. Potrivit documentului, soția sa ar fi primit un ajutor material de 10.000 de euro din partea părinților.

Foto: avere.md

Ion Talpa este judecător la Curtea de Apel Bălți din anul 2013, anterior ocupând fotoliul de vicepreședinte al Judecătoriei Bălți. Potrivit ultimei declarații de venit, magistratul a avut un salariu lunar de aproape 17.000 de lei. El deține un apartament, o casă de locuit, trei terenuri dobândite în anii 2012-2013 și un automobil cumpărat în anul 2014, cu o valoare declarată de 90.000 de lei. 

Anticoruptie.md
22/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii