Maia Sandu a promulgat Legea despre ratificarea Convenției de la Istanbul

Ilie Gulca
20/10/2021

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Convenția a fost ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală, la 14 octombrie curent.

Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document, cunoscut și sub numele de Convenția de la Istanbul.

Țările care au ratificat Convenția se angajează să asigure prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate în domeniu.

Convenţia de la Istanbul a fost ratificată, săptămâna trecută, în lectură finală cu votul a 54 de deputaţi din majoritatea parlamentară.

Deputaţii BCS s-au opus ratificării convenţiei şi au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

Fostul președinte, Igor Dodon a criticat semnarea convenţiei şi a declarat încă la începutul lunii curente că „actuala guvernare a dat o lovitură credinței ortodoxe, moralității publice și valorilor tradiționale ale poporului”. Fostul şef al statului a recunoscut că a făcut tot posibilul pentru a bloca ratificarea documentului.

La o săptămână după Dodon, şi Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, a venit cu o adresare către guvernarea de la Chişinău ca să renunţe la Convenţia de la Istanbul.

„Așadar, pentru prima oară, un tratat internațional nu echivalează ”genul”, în mod clasic, cu ”sexul biologic”, dar îl definește drept ”construct social”. De aici și implicațiile ce se doresc a fi derivate, cu o astfel de încărcătură ideologică, norma de la art. 3 lit. c) vine să ne prezinte că, fiind un ”construct social”, omul se naște ”neutru”. În consecință, rezultă că genul ar putea fi modificat de societate sau de persoană. Prin urmare, acest text neagă realitățile obiective de existență a bărbatului și a femeii”, a argumentat Mitropolia.

Convenţia de la Istanbul a fost adoptată la 11 mai 2011. Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a declarat într-un discurs cu ocazia jubileului de zece ani de la semnarea documentului că în anii care s-au scurs mişcări ultraconservatoare au tot încercat să submineze drepturile femeilor pe continent.

„Convenţia este menită să le ofere femeilor un plus de securitate, prevenind violenţa, protejând victimele şi trăgându-i la răspundere pe făptaşi. În pofida avantajelor dovedite pentru apărarea drepturilor femeii, pe care le implică această convenţie de la Istanbul, adversarii ei răspândesc informaţii false.  Sub pretextul apărării valorilor familiei şi a tradiţiilor, se urmăreşte adesea o agendă misogină şi homofobă”, a declarat Dunja Mijatovic.

Ilie Gulca
20/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii