Majoritatea parlamentară rămâne fără încă un deputat. Democratul Agache aderă la Grupul Pro Moldova

Anticoruptie.md
09/06/2020
Angel Agache. Foto: Constantin Grigorița

Deputatul democrat Angel Agache părăsește PDM și aderă la Grupul Pro Moldova. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Grupului parlamentar. Astfel, majoritatea parmentară PSRM-PDM a rămas cu 51 de deputați. 

„Echipa PRO MOLDOVA se mărește cu oameni care conștientizează cât de greșită este calea pe care este dusă Republica Moldova împotriva voinței sale, conștientizează dezastrul provocat de Igor Dodon, care controlează majoritatea parlamentară socialist-democrată, guvernul și instituțiile de securitate ale statului și nu doar. A țesut o pânză deasă ce întunecă viața cetățenilor și izolează țara de restul lumii, transformând-o în propria moșie. În loc să rupă firul, Partidul Democrat ajută la țesutul ei, în schimbul confortului personal și al intereselor unui grup restrâns, cu „verticalitate” și „democrați veritabili”, din vârful formațiunii. Îi urăm bun venit colegului nostru, deputatul Angel Agache, în echipa PRO MOLDOVA, pentru a pune umărul la fapte și lucruri bune pentru oameni și pentru țară”, se arată în mesajul fracțiunii.

 

Angel Agache și-a început activitatea politică în anul 2008, în calitate de membru al Biroului permanent central și al Consiliului politic național al PLDM, după ce, din 2004, a fost președintele Forului tinerilor „Noua Moldovă”. În urma alegerilor parlamentare din aprilie 2009, fiind pe locul 13 în lista liberal-democraților, Angel Agache a devenit deputat la vârsta de 33 de ani. În 2014 a câștigat un nou mandat, candidând de pe locul 18 în lista PLDM. 

În martie 2016, Angel Agache a fost unul dintre cei cinci deputați PLDM care au semnat o cerere prin care cereau instanței de judecată eliberarea lui Vladimir Filat din arest în baza unei „garanții” semnate de aleșii poporului. Instanța însă le-a respins demersul.

Angel Agache a anunțat că părăsește PLDM la 29 martie 2017, împreună cu alți patru colegi, făcând referire la neînțelegeri cu liderii partidului. A doua zi, PLDM a precizat că Agache a fost exclus din partid. Peste patru luni, în iulie 2017, printr-un comunicat de presă, Parlamentul a anunțat că deputatul Angel Agache a aderat la fracțiunea PDM din Legislativ. Conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2017, Angel Agache a primit carnet de membru al PDM mai devreme, încă la 21 aprilie 2017, dar și funcția de secretar general adjunct în cadrul partidului.

În 2012, Angel Agache s-a căsătorit cu fiica lui Constantin Becciev, pe atunci directorul întreprinderii municipale SA Apă Canal. După căsătorie, Angel Agache a început să indice în declarațiile de avere și interese personale compania Tehnodava SRL, fondată de soția sa. Aceasta, la rându-i, este unul dintre fondatorii companiilor Coloana Mecanizată de ConstrucțiiNJT-M SRL și SRL Energoconfort, care au aceeași adresă juridică. Deși firmele fondate de Tehnodava SRL nu se regăsesc în declarațiile de avere și interese ale alesului poporului, reprezentanții fostei Comisii Naționale de Integritate (actuala Autoritate Națională de Integritate) au declarat că deputatul nu ar fi comis încălcări în declarația sa cu privire la venituri și proprietate, pentru că funcționarii nu sunt obligați să declare bunurile și, respectiv, firmele pe care le deține o firmă deja declarată. 

Anticoruptie.md
09/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii