Măsuri de securitate la standarde internaționale pentru perioada desfășurării Summit-ului Comunității Politice Europene

Mihaela Cibotaru
05/05/2023
Poliția RM

Autoritățile cu atribuții în domeniul securității naționale vor întreprinde măsuri specifice pentru a asigura buna desfășurare a Summit-ului Comunității Politice Europene, care va avea loc în Republica Moldova la 1 iunie curent. La eveniment vor participa în jur de 50 de delegații oficiale, formate din șefi de state și de guverne și înalți oficiali ai Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat, autoritățile responsabile de securitatea națională, afacerile interne și apărare vor aplica măsuri și mijloace adecvate pentru menținerea stabilității sociale, respectând viața cotidiană a persoanelor care locuiesc în capitală, în zonele limitrofe, cât și a cetățenilor din întreaga țară. Măsurile de securitate care vor fi aplicate sunt la standarde internaționale și vor fi instalate gradual, având un nivel sporit de flexibilitate, încât inconveniențele pentru cetățeni să fie cât mai reduse.

Inspectoratul General de Poliție (IGP) va aplica măsurile treptat, în funcție de desfășurarea situației operative, limitările fiind aplicate pentru perioade scurte. În anumite intervale de timp, nu va fi permisă parcarea în perimetrele de securitate maximă. IGP va informa detaliat privind rutele alternative de deplasare și posibilitățile de parcare a autoturismelor. IGP îndeamnă cetățenii, în zilele de 31 mai, 1 și 2 iunie, să-și planifice din timp traseul de deplasare, atât în capitală, cât și spre sau din Bulboaca.

În perioada anunțată se așteaptă un număr mare de vizitatori în capitală, astfel, Poliția va suplini numărul angajaților săi în spațiile publice din Chișinău, pentru a fluidiza traficul rutier și va intensifica patrulările. Cetățenilor li se recomandă să aibă asupra lor documentele de identitate, în cazul în care vor fi legitimați de către organele de ocrotire a normelor de drept.

Poliția de Frontieră va suplini numărul de polițiști de frontieră din prima linie și al dispozitivelor speciale de control al documentelor de călătorie. Serviciul Pază și Protecție de Stat va antrena un dispozitiv mărit de forțe de securitate pentru protecția demnitarilor de rang înalt care vor vizita Republica Moldova. Serviciul de Informații și Securitate va realiza măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea şi contracararea acțiunilor care periclitează securitatea de stat, publică şi a cetățenilor.

Autoritățile își propun intensificarea comunicării cu cetățenii, pentru a aduce la cunoștință toate măsurile de securitate, încât aceștia să-și poată organiza în mod optim deplasările. Inclusiv, vor fi publicate hărți cu trasee alternative, perimetrele în care este interzisă parcarea în perioada desfășurării Summit-ului și alte informații importante și utile. La fel, pe parcursul lunii mai vor fi organizate mai multe simulări și antrenamente tactice în vederea asigurării desfășurări la un nivel înalt al Summit-ului. „Din rațiuni de securitate, mai multe informații, inclusiv cele care prevăd unele restricționări, nu pot fi date publicității decât foarte aproape de momentul instituirii acestora. În acest context, autoritățile naționale fac apel la înțelegere din partea cetățenilor pentru inconveniențele generate de lipsa informării prealabile pe problemele date”, se spune în comunicat.

La sfârșitul lunii aprilie președinta Maia Sandu a anunțat că Summit-ului Comunității Politice Europene se va desfășura în satul Bulboaca, la Castelul Mimi. „Dintr-o zonă necunoscută multora, Moldova va deveni, pe 1 iunie, centrul Europei”, a spus atunci Maia Sandu, menționând că organizarea evenimentului în Republica Moldova este meritul cetățenilor țării.

Castelul Mimi, monument de arhitectură din Satul Bulboaca (r. Anenii Noi), a fost dat în exploatare în 1901. În perioada sovietică, castelul a fost transformat în fabrica de vin, una dintre cele mai mari din Uniunea Sovietică. În anul 2010 vinăria a fost modernizată și dotată cu utilaje de ultimă generație. Timp de 5 ani, începând cu 2011, castelul trece printr-o restaurare complex, devenind un important punct de atracție turistică în Republica Moldova.

Mihaela Cibotaru
05/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii