Mihail Saakașvili, în fața tribunalului: „Greșeala mea este că nu am creat o justiție independentă. Acest fapt a afectat foarte mulți oameni, iar acum și pe mine”

Ilie Gulca
30/11/2021
Mihail Saakașvili. Foto: georgiatoday.ge

Cel de-al treilea președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, în timpul ședintei Judecătoriei Tbilisi, a declarat luni că „Georgia nu a avut președinte-criminal”. El a acuzat Rusia că a încercat în 2007 să organizeze o lovitură de stat în Georgia.

Pe 29 noiembrie, Saakașvili a avut un discurs în cadrul Judecătoriei Tbilisi unde a fost transportat din spital pentru prima dată după arestul său, potrivit BBC.

Saakașvili este acuzat de dispersarea unui miting pe 7 noiembrie 2007, de invadarea postului TV Imedi și de confiscarea Parcului Mtatsminda, ambele proprietăți ale miliardarului Arkadi Patarkatsișvili

„Eu sunt Mihail Saakașvili și Georgia nu a avut un președinte-criminal. Vreau ca toți georgienii să știe acest lucru. Fondatorul statului georgian nu poate să fie un criminal deoarece criminalii nu întemeiază state, ci le distrug”, a declarat Saakașvili.

El a mai spus că administrația sa a admis greșeli pe care le regretă.

„În primul rând, greșeala mea este acest tribunal [...] Faptul că nu am creat o justiție independentă a afectat foarte mulți oameni, iar acum și pe mine. Le cer scuze tuturor celor care au avut de suferit din această cauză. Îmi cer scuze pentru asta. Numai că greșelile sunt una, iar crima este altceva”, a afirmat Saakașvili.

El a acuzat autoritățile ruse că au încercat să organizeze, în 2007, o lovitură de stat în Georgia.

După spusele fostului președinte, el ar fi aflat în urma unei discuții cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că următorul președinte al Georgiei va fi miliardarul Arkadi Patarkatsichvili.

„Georgia mergea în NATO. În 2006, Putin mi-a spus că va face tot ce îi stă în puteri pentru a opri acest proces. În același an, președintele Belarusului, Lukașenko, a întrebat cine este Arkadi Patarkatsichvili, care îi ceruse o întrevedere. I-am spus că poate să se întâlnească cu el, dacă vrea, dar nu va ieși nimic din această întâlnire. Patarkatsișvili a mers la Minsk și a fost primit de Lukașenko. El mi-a spus că a fost sunat de Putin și i-a cerut să se întâlnească cu Patarkatsișvili”, a spus Saakașvili.

Pe moment, nici Moscova și nici Lukașenko nu au comentat declarațiile lui Saakașvili.

Pe numele celui de-al treilea președinte al Georgiei au fost deschise mai multe dosare penale. El a fost condamnat într-o cauză penală la șase ani de închisoare.

Imediat după arest, în calitate de persoană dată în urmărire, el a fost transportat în închisoarea din Rustavi.

Reprezentanții diasporei georgiene au organizat la Chișinău, pe 10 noiembrie, o manifestație în fața ambasadelor SUA și UE, în sprijinul fostului președinte al Georgiei Saakașvili.

Ilie Gulca
30/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii