Milioane pentru drumuri, dar și pentru litigii și salarii de lux

Olga Vîrlan
13/05/2025
Administrația de Stat a Drumurilor

În 2024, aproape 2 miliarde de lei din Fondul Rutier au fost valorificați pentru întreținerea și reabilitarea drumurilor publice, potrivit raportului Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), scrie Mold Street. Cu toate acestea, o analiză mai atentă a cheltuielilor arată că o parte semnificativă din fonduri nu a ajuns la drumurile propriu-zise.

Peste 121 de milioane de lei au fost folosiți pentru acoperirea cheltuielilor din litigii internaționale, în procese intentate de companii străine care au executat lucrări în Republica Moldova. Printre acestea se numără Pa & Co International SRL, pentru care statul a plătit aproape 90 de milioane lei, și Aecom Inocsa SLU, în cazul căreia s-au cheltuit peste 31 de milioane lei.

Circa 650 de milioane lei au fost alocați pentru reparații capitale ale drumurilor și podurilor. Potrivit raportului, circa 194,35 de milioane de lei (circa 10% din bugetul alocat) au fost cheltuite pentru gestionarea drumurilor publice.

În ciuda nevoii evidente de modernizare a infrastructurii, pentru procurarea tehnicii, utilajelor și echipamentelor s-au cheltuit doar 10,4 milioane de lei, adică 0,5% din suma totală alocată din Fondul Rutier.

Reporterii portalului Anticoruptie.md au analizat declarațiile de avere și interese depuse de șefii de la Drumuri pentru anul 2024: salarii cu cinci zerouri, conturi bancare impresionante și achiziții luxoase. Astfel, numai pentru salariile celor cinci membri din conducerea întreprinderii, anul trecut din Fondul Rutier au fost alocate aproape 3,5 milioane de lei.

ASD rămâne o întreprindere de stat, deși în 2023 Parlamentul a votat pentru transformarea acesteia în societate pe acțiuni cu capital integral de stat – „Administrația Națională a Drumurilor”. Reorganizarea și fuziunea cu cele 10 societăți din domeniul drumurilor nu a fost însă realizată până în prezent, iar raportul nu oferă explicații în acest sens.

Olga Vîrlan
13/05/2025




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii