Moldovagaz a confirmat problemele de asigurare cu gaz

Ilie Gulca
07/10/2021

Societatea moldo-rusă a explicat că scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz a fost determinată de faptul că Gazprom nu a avut un temei legal pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale în Moldova.

„Din cauza că acordul cu Gazprom privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, operatorul rusesc nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021”, se menționează într-un comunicat al SA Moldovagaz publicat miercuri.

Societatea a precizat că, începând cu octombrie curent, a contractate de la gigantul rusesc 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

„Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic efectiv de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de Gazprom. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz”, a adăugat Moldovagaz.

Moldovatransgaz a anunțat că, în calitate de operator al sistemului de transport, ia măsurile necesare pentru a menține presiunea în conductele de gaz la regimul optim pentru funcționarea normală a sistemului și pentru a asigura transportarea neîntreruptă a gazelor la punctele de ieșire din sistemul de transport.

În același timp, Moldovagaz negociază cu Gazprom creșterea volumului de furnizare de gaze, precum și capacitățile de rezervare la volumul necesar de consum lunar, pentru a asigura parametrii de calitate necesari ai gazului furnizat.

30 septembrie a fost ultima zi de valabilitate a contractului de achiziție a gazelor de la Gazprom. Ministrul Infrastructurii și Dezvltării Regionale, Andrei Spînu, a dat asigurări pentru Mold-street că au fost luate măsurile necesare pentru a evita un scenariu negativ. Oficialul se declară convins că, după discuția cu reprezentanții Gazprom, situația se va debloca.

În cazul în care nu se va reuși obținerea de la Gazprom a cantității necesare de gaz, ministrul a spus că se va trece la un alt scenariu și că, în acest sens, au fost negocieri cu Ucraina și România.  

Ilie Gulca
07/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii