Natalia Gavrilița i-a solicitat lui Vadim Krasnoselski informații despre capacitățile centralei de la Cuciurgan

Ilie Gulca
20/10/2021
Premierul Natalia Gavrilița și liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski

Premierul Natalia Gavrilița a solicitat marți liderului secesionist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan în condițiile în care volumele de gaze livrate de Moldovagaz s-au redus și despre rezervele de cărbune existente.

La rândul său. Vadim Krasnoselski a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan își va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului.

Totodată, cei doi au fost discutate scenarii de alternativă pentru gospodăriile casnice și agenții economici privind aprovizionarea cu gaze, precum și despre posibilitatea achiziționării de păcură sau de alte tipuri de combustibil.

Natalia Gavrilița și Vadim Krasnoselski au mai trecut în revistă subiectele actuale de dialog și au subliniat importanța întâlnirii în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană.

Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a spus după întrevederea de luni a reprezentanților politici în cadrul Biroului OSCE din Chișinău că autoritățile moldovenești, în loc să discute despre „criza transportului”, situația generată de interdicția mașinilor cu numere transnistrene în traficul internațional, a solicitat Transnistriei să adreseze Rusiei în problema gazului.

„Nu știu de ce partea moldovenească a solicitat imediat de la noi să ne adresăm Rusiei în problema gazului. Unde e transportul auto și deciziile protocolare și unde de subiectul gazului?”, a spus Ignatiev.

Una dintre problemele invocate în negocierile dintre Chișinău și Gazprom este problema datoriilor pe care le are Tiraspolul. Tiraspolul nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, de peste 7 miliarde de dolari, acumulându-se pe seama Moldovagaz. Potrivit unui raport al concernului rusesc din septembrie 2018, datoria Moldovagaz față de Gazprom constituia peste 6 miliarde de dolari.

Peste 90% din această datorie o constituie datoria SAD Tiraspoltransgaz față de Gazprom. 

Moldovagaz a contractat pentru octombrie curent de la gigantul rusesc, Gazprom, 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

„Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de Gazprom. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz”, a precizat societatea Moldovagaz.

În consecință, Moldova este obligată să identifice surse suplimentare pentru a rezolva această problemă.

Ilie Gulca
20/10/2021Follow us on Telegram

Comentarii