Negocierile moldo-ruse au eșuat. Culisele discuțiilor dintre delegația moldovenească, Kozak și Gazprom

Ilie Gulca
23/10/2021

Negocierile moldo-ruse privind livrarea gazului natural Republicii Moldova s-au încheiat vineri seară fără rezultat. Agenția de presă rusească TASS transmite că există „riscuri mari” ca de la 1 noiembrie să nu mai fie livrat gaz natural rusesc Republicii Moldova.

„Negocierile ruso-moldovenești [privind livrarea gazului Republicii Moldova] organizate la șeful adjunct al Administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, s-au încheiat fără rezultat”, scrie TASS, făcând referire la o sursă a agenției.

Potrivit agenției, partea rusă a propus un preț „corect” de piață cu oferirea unei reduceri de 25%, însă delegația moldovenească a insistat asupra reducerii prețului de două ori sub cel de piață.

„În aceste condiții, încheierea unui nou contract pe termen lung până la 1 noiembrie este foarte îndoielnică și există riscuri înalte să fie întreruptă complet furnizarea gazului rusesc către Moldova după această dată”, a mai spus sursa citată de agenția rusă.

La negocierile cu partea rusă au participat reprezentanții guvernului Moldovei și ai Gazpromului. Potrivit unei surse apropiate negocierilor, scrie TASS, singura condiție impusă de Rusia, în schimbul acordării reducerii de 25%, a fost restituirea în decurs de trei ani datoriei acumulare de Republica Moldova pentru anii precedenți în valoare de aproximativ 700 milioane de dolari (fără Transnistria).

„Însă delegația moldovenească, reprezentată de doi vicepremieri, [Vladislav] Kulminski și [Andrei] Spînu, invocând lipsa unor asemenea sume de bani, a insistat pe reducerea prețului de două ori sub prețul de piață”, a spus sursa citată.

Pe 30 septembrie, Моldovagaz și Gazprom au prelungit contractul pentru furnizarea gazului până la sfârșitul lui septembrie.

În această lună, Moldova va importa combustibil la prețul de aproximativ 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.

În același timp, anul trecut, Republica Moldova a plătit în medie 148 de dolari pentru o mie de metri cubi, și această scumpire a provocat îngrijorare în țară.

Autoritățile moldovenești la negocierile cu Gazprom au solicitat reducerea prețului, contând să plătească în medie 200-300 pentru o mie de metri cubi.

În paralel, Chișinăul se declară dispus să discute despre stingerea datoriilor istorice, precum și să extindă termenele implementării prevederilor Pachetului 3 Energetic al UE, care afectează investițiile Gazprom în Moldova.

Ilie Gulca
23/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii