Noi acuzații din partea procurorului general: „Guvernarea nu luptă cu corupţia, dar cu mine”

Irina Odobescu
04/10/2021
Captură: privesc.eu

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, acuză guvernarea, organizațiile nonguvernamentale, partenerii de dezvoltare în persoana fostului șef al Delegației Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, şi pe fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, că au organizat o campanie de discreditare împotriva sa. Acuzaţiile au fost lansate, luni, într-o conferință de presă.

„Imediat după investirea noii guvernări PAS, a fost anunțat război împotriva corupției. Prima și unica țintă în acest război împotriva corupției am devenit chiar eu, procurorul general. Într-un timp record și cu încălcarea procedurilor și regulilor a fost elaborată și votată o lege care prevede toate instrumentele de demitere, înlăturare și suspendare a procurorului general, mecanisme controlate politic”, a declarat Stoianoglo.

Potrivit lui Stoianoglo, lupta împotriva corupției, anunţată de guvernare, ar avea ca scop „blamarea și discreditarea procurorului general” și care a început de la numire sa în această funcție. „Totul este rezultatul unui scenariu punctual pus la cale cu implicarea directă a „unor grupări criminale, politicieni, prin intermediul așa-ziselor ong-uri independedenre și ale experților”, a precizat şeful Procuraturii.

Procurorul general precizat că atât  Președinția, cât  şi mai multe organizații neguvernamentale, precum Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE), Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Freedom House au îndreptat armele împotriva lui. Mai mult, instituţiile neguvernamentale au realizat recent studii în care au criticat activitatea procurorului general. Potrivit lui Stoianoglo, toate sugestiile și concluziile sunt regizate și au ca scop discreditarea instituției pe care o conduce.

Stoianoglo a făcut publice discuțiile dintre Viorel Morari și Peter Mihalko, Viorel Morari și Iulian Rusu de la IPRE și Vladislav Gribincea de la CJRM, susținând că toate aceste persoane în mod dirijat urmăresc demiterea procurorului general prin studiile pe care le realizează. 

Irina Odobescu
04/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii