Vladimir Putin a numit, marți, un nou ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, care a avut în ultimii ani, în contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, mai multe misiuni diplomatice în Africa în special în promovarea serviciilor grupului paramilitar „Wagner” printre șefii de state africane.
Potrivit paginii web a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Oleg Ozerov a absolvit Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO). El vorbește limbile arabă, franceză și engleză. Este în activitate diplomatică din 1981. A deținut funcții în Aparatul central al ministerului și în străinătate: Siria (1981-1985), Tunisia (1990-1994) și Franța (1997-2001).
În 2001-2005, a fost consilier principal, șef al Departamentului Orientului Mijlociu și Africii de Nord al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. Din aprilie 2005, a fost director adjunct al Departamentului Orientului Mijlociu și Africii de Nord al Ministerului rus al Afacerilor Externe.
Oleg Ozerov a deținut funcția de șef al Secretariatului Forumului de Parteneriat Rusia-Africa, responsabil de pregătirile celui de-al doilea summit Rusia-Africa din 2023. După organizațrea summit-ului, Oleg Ozerov a avut o intervenție la „Sputnik” în care a spus că „Rusia își tratează partenerii africani pe baza principiului egalității suverane a statelor, spre deosebire de multe țări occidentale care se comportă „ca niște profesori care se ocupă de elevi neglijenți”.
Acest summit a fost organizat în contextul în care Rusia era izolată pe scena internațională din cauza ofensivei sale militare în Ucraina. Delegațiile a 49 de țări africane, inclusiv 17 șefi de stat, s-au reunit la Sankt-Petersburg pe 27 și 28 iulie 2023. Relatând despre organizarea evenimentului respectiv, TV5monde.com a transmis că grupul paramilitar privat rus „Wagner” a oferit serviciile sale de securitate țărilor și liderilor care apelează la el. În aceste țări, „Wagner” instituie control asupra resurselor naturale și a bogățiilor.
Comentând aceste acuzații, Ozerov a spus în aceeași intervenție la Sputnik că „Franța și-a pierdut poziția în Africa din cauza propriei politici bazate pe metode și principii coloniale”.
„Dacă țările au nevoie de asistența Rusiei, inclusiv în domeniul securității, Rusia este pregătită să ofere această asistență. Relația noastră diferă de cea occidentală prin faptul că este nealiniată și nu este îndreptată împotriva țărilor terțe”, a spus el.
În alt interviu acordat publicației Journal-neo.su, Ozerov a declarat: „Oferim deja asistență în combaterea terorismului la cererea unor state precum Republica Centrafricană, Mali și Burkina Faso, inclusiv instruire pentru aplicarea legii în Federația Rusă. Suntem considerați un „furnizor de securitate” de încredere în Africa”.
Referindu-se la serviciile Rusiei în domeniul securității acordate statelor africane, secretatul de Stat al SUA, Antony Blinken a declarat: „În Mali, în Burkina Faso, când se apelează la forțe externe precum Wagner pentru a încerca să abordeze problemele de securitate, ce vedem? Vedem că problemele devin și mai grave, mai dificile. Violența, extremismul și terorismul se agravează în statele care l-au apelat pe Wagner”.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii