ONG-urile de media îi cer premierului Ion Chicu să prezinte scuze presei, iar consilierului său, Vitalie Dragancea, să demisioneze

Anticoruptie.md
04/05/2020

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, îi cer prim-ministrului Ion Chicu, dar și consilierului său pentru comunicare, Vitalie Dragancea, să prezinte scuze publice presei și să renunțe la răspândirea acuzațiilor nefondate și a informațiilor defăimătoare la adresa unor medii de informare. Totodată, ONG-urile de media îi cer consilierului guvernamental să demisioneze. 

Într-ul apel făcut public luni, ONG-uri de media condamnă mesajele defăimătoare lansate de către șeful Executivului, Ion Chicu, la adresa mass-media.

„La numai o zi după Ziua Libertății Presei, prim-ministrul Ion Chicu a publicat pe o rețea de socializare un mesaj prin care a lansat critici în adresa instituțiilor mass-media, în special asupra postului de televiziune Pro TV: Artiștii noștri redutabili nu mai încap pe ecranele «protv-urilor» - manelele le-au luat locul (…) «presa independentă» finanțată pe manele nu are nici o șansă”. Mai mult, șeful Executivului acuză indirect patronii de instituții media că ar promova informația neobiectivă și mincinoasă, spunându-le să comunice adevărul oamenilor. Astfel, semnalăm cu regret și îngrijorare că mesajele lansate de prim-ministrul Ion Chicu defăimează statutul jurnalistului și conțin forme de exprimare care incită la ură față de instituțiile media. Atenționăm repetat că discursul de ură nu are nimic în comun cu libertatea de exprimare, inclusiv pe rețelele de socializare”, se arată în apelul ONG-urilor de media.

Totodată, Vitalie Dragancea, consilierul în comunicare al premierului Ion Chicu, în cadrul unor declarații oferite anterior pentru Ziarul de Gardă, a lansat alte atacuri la adresa jurnaliștilor, menționând că Guvernul nu are nevoie de presă pentru a demonta informațiile false care apar. Organizațiile semnatare își manifestă indignarea în raport cu atitudinea denigratoare a prim-ministrului Ion Chicu și a consilierului său, Vitalie Dragancea, și consideră acest comportament inadecvat pentru persoane care exercită funcții publice, în special pentru exponenții puterii executive.

În consecință, ONG-urile de media cer prim-ministrului Ion Chicu, dar și consilierului său, Vitalie Dragancea, să prezinte scuze publice reprezentanților mass-media, precum și în particular postului de televiziune Pro TV, și să renunțe la răspândirea acuzațiilor nefondate și a informațiilor defăimătoare, abținându-se pe viitor de la orice formă de exprimare care incită la ură față de jurnaliști.

De asemenea, având în vedere gravitatea afirmațiilor, precum și totalitatea „prestanțelor” ce denotă incompatibilitatea lui Vitalie Dragancea cu funcția de consilier în comunicare, ONG-urile de media solicită demisia neîntârziată a acestuia.

Anticoruptie.md
04/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii