Ospăț în Postul Crăciunului pentru mitropolitul Vladimir la Mănăstirea Țigănești. Banchetul a fost plătit de un afacerist acuzat de evaziune fiscală

Julieta Savițchi
21/12/2018

Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove, IPS Vladimir, cu numele de mirean Nicolae Cantarean, și suita sa au avut parte de un ospăț de Sfântul Nicolae pe stil vechi. Masa de sărbătoare a fost organizată la Mănăstirea Țigănești din raionul Strășeni pe cheltuiala lui Serghei Enciu, proprietarul rețelei de cafenele Taxi Blues din Chișinău. Enciu este acuzat de procurori de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

Ospățul a fost dat la Mănăstirea Țigănești cu ocazia hramului Sfântul Nicolae pe care îl poartă biserica de iarnă a acestui așezământ monahal. Masa a fost deservită de chelneri de la Taxi Blues, iar Serghei Enciu a avut grijă ca totul să fie frumos amenajat. Deși au fost servite doar bucate de post, pe masă nu au lipsit bucate alese, inclusiv băuturi alcoolice, la care nici nu visează majoritatea creștinilor din R. Moldova. 

Mitropolitul Vladimir și Serghei Enciu apar împreună și în poze mai vechi.

Enciu a fost încătușat în septembrie 2017 pentru că a prejudiciat statul cu 5.760.000 de lei, în urma nedeclarării veniturilor de 18 milioane. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău.

După acest ospăț, mitropolitul Vladimir, însoțit de un sobor de preoți, a dat curs invitației lui Igor Dodon să sfințească Președinția. 

Solicitat de Anticorupție.md, Vadim Cheibaș, secretarul mitropolitan, a declarat că nu știe cât a costat masa și că, cel mai probabil, a fost comandat de mănăstire. „Înalt Preasfinția Sa a participat la Sfânta Liturghie și a fost invitat la hram. Întrebarea pe care mi-ați pus-o este banală și nu e de competența noastră”, a declarat Cheibaș.

Julieta Savițchi
21/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii