Parlamentul a numit un nou director la SIS: carieră și studii

Ilie Gulca
02/06/2022
Alexandru Musteața

Alexandru Musteața, fostul consilier al premierului Natalia Gavrilița, a fost numit joi în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) după ce Alexandr Esaulenco și-a depus cererea de demisie pe 30 mai.

Pentru candidatura lui Musteață au votat 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Până la accederea în funcția de consilier al prim-ministrului, Alexandru Musteața a fost director al Departamentului „Buna Guvernare” din cadrul Fundației Soros-Moldova. Din 2021, a fost membru al Comisiei Electorale Centrale de pe listele PAS.

Desemnarea lui Alexandru Musteața pentru funcția de șef la SIS a fost făcută de președinta Maia Sandu și aprobată de Parlament după ce deputații au aprobat eliberarea lui Alexandr Esaulenco.

Alexandru Musteață s-a născut în 1988 în municipiul Ungheni. El are un master în științe politice la Colegiul Europei, Bruges, Belgia, și altul în securitate națională la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei. Este licențiat în științe politice, specializarea studii europene la Universitatea „Perspectiva-INT” din Moldova.

Alexandr Esaulenco a depus cererea de demisie din funcția de director al SIS pe 30 mai. Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Parlamentului, Esaulenco demisionează în legătură cu trecerea la un alt loc de muncă.

„În temeiul art. 13 alin. (1) din Legea nr. 753/1999 privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, art. 22 alin. (3) din Legea nr. 164/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, solicit eliberarea din funcția de director al SIS, în baza cererii personale, în legătură cu trecerea la alt loc de muncă”, se arată în cererea semnată de Esaulenco.

Ilie Gulca
02/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii