Parlamentul a votat, în prima lectură, modificările cu privire la Legea Procuraturii

Anticoruptie.md
16/09/2019
Parlamentul R. Moldova. Foto: tvrmoldova.md

Cu majoritatea voturilor deputaților PAS, PPDA și PSRM, Legislativul a votat, luni, modificările propuse de Guvern la Legea cu privire la Procuratură. Este vorba despre noul mecanism de numire a procurorului general, care prevede selectarea candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în baza unei liste scurte, propuse de Ministerul Justiției. Anterior, candidatul la funcția de procuror general era selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP.

Din componența Comisiei, formată de Ministerul Justiției, va face parte ministrul Justiției, un fost procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în domeniul procuraturii sau al luptei anticorupție, un reprezentant al societății civile, un expert național, desemnat de președintele Parlamentului R. Moldova și un psiholog. Membrii comisiei trebuie să aibă o reputație ireproșabilă și să aibă minimum zece ani în domeniul de specialitate. Numirea candidatului se face la propunerea CSP, din lista candidaților propuși de Comisia constituită de Ministerul Justiției. 

Candidatul la funcția de procuror general, potrivit modificărilor propuse, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care, cel puțin cinci ani, în funcția de procuror sau judecător sau opt ani în funcție de avocat, sau ofițer de urmărire penală. 

Totodată, autorii proiectului de lege au venit cu unele propuneri astfel încât președintele R.Moldova să poată respinge candidatura pentru fotoliul de procuror general. În această situație, CSP întoarce Comisiei de concurs lista candidaților. Comisia poate să prezinte CSP aceeași sau altă listă de candidați din rândul celor care au depus dosarele pentru concurs. În funcție de abaterile constatate, Comisia poate anunța un nou concurs.

În același timp, a fost exclusă testarea candidaților la poligraf pe motiv că „nu reprezintă o metodă științifică acceptată la nivel european sau internațional”. 

Partidul Democrat și Partidul Șor nu au susținut acest proiect de lege. Deputatul democrat, Vladimir Cebotari, a anunțat că va contesta acest proiect de lege la Curtea Constituțională. 

Săptămâna trecută, CSP a anunțat că la concursul pentru funcția de procuror general și-au prezentat dosarele șapte candidați - un avocat și șase procurori. Concursul desfășurat de CSP va fi declarat nul în momentul în care Parlamentul va adopta acest proiect de lege, în lectură finală. În acest context, Maia Sandu i-a invitat pe cei care și-au depus dosarele la concursul desfășurat de CSP să o facă din nou, „în cadrul unei competiții corecte”. 

Anticoruptie.md
16/09/2019Become a Patron!

Comentarii