PAS propune majorarea vârstei de pensionare // Ce argumente se aduc

Cornelia Cozonac
24/11/2021
CIJM

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, a înregistrat un proiect de lege care prevede majorarea vârstei de pensionare. Proiectul anulează  prevederile legii din 2020 și revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare. De la 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar pentru femei, de la 1 iulie 2022 - va fi de 60 de ani. Vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual până la 63 de ani în 2028. 

„Prin acest proiect de lege ne-am propus atât să oferim celor cu o carieră lungă dreptul la pensie, cât și să menținem sustenabilitatea fondului de asigurări sociale. Ori revizuirea vârstei de pensionare ne-ar fi costat 1.5 miliarde de lei în 2022 și mai mult de 6 miliarde în următorii 4 ani”, a spus deputatul. El a  explicat că odată adoptată legea va asigura dreptul de a ieși la pensie la orice vârstă pentru toți cei care au avut o carieră lungă și o creștere reală a pensiilor, precum și „sustenabilitatea sistemului prin revenirea la condițiile de pensionare anterioare”.  „Pensiile nu vor fi doar indexate în funcție de creșterea prețurilor, dar vor fi inclusiv majorate în funcție de creșterea economică”, a precizat Dan Perciun. 

„Cu toții ne-am dori să putem ieși la pensie cât mai repede, dar trebuie să ținem cont și de circumstanțele obiective care s-au creat după 30 de ani de hoție. Avem un raport salariați/pensionari în scădere. 1.38 salariați reveneau fiecărui pensionar în 2014, în 2021 doar 1.2. În următorii 20 de ani ponderea persoanelor cu o vârstă mai mare de 60 de ani va depăși 32.3%, iar a celor cu vârsta mai mare de 65 de ani 24.4%. Avem deja un buget de asigurări sociale subvenționat masiv din bugetul de stat. Ne confruntăm cu aceleași probleme cu care se confruntă toate țările din regiune, inclusiv țări mult mai bogate decât noi, care chiar și așa s-au văzut nevoite să majoreze vârstele de pensionare”, a argumentat deputatul. 

Datele statistice arată că speranța de viață în Moldova la 60 de ani este de 16.3 ani în cazul bărbaților și 20.63 ani în cazul femeilor. În Rusia unde bărbații se pensionează la 65 de ani, speranța de viață la 60 de ani e de 16.8.

„Indicatorii noștri la moment sunt similari cu alte țări din regiune și avem 7 ani la dispoziție până ajunge vârsta de pensionare pentru doamne la 63 de ani, pentru a reforma sistemul medical și a îmbunătăți condițiile de trai ale oamenilor pentru ca să vedem inclusiv o creștere a speranței de viață. Ca să ne reușească, e nevoie de abordări responsabile în toate domeniile”, a mai declarat deputatul.

Amintim că în decembrie 2020, majoritatea parlamentară de atunci formată din deputați PSRM-Șor a aprobat un proiect de lege prin care a anulat majorarea vârstei de pensionare. Potrivit documentului aprobat de fosta majoritate parlamentară, de la 1 ianuarie 2022 urma să se revină la vârsta standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 - pentru bărbați.

 

Cornelia Cozonac
24/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii