Președintele CSM își dorește o promovare. Micu ar putea candida pentru funcția de judecător la Curtea de Apel

Mariana Rață
20/03/2017
Victor Micu. Foto: CSM

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, își dorește să fie promovat în calitate de judecător la Curtea de Apel. Micu este în prezent magistrat la Judecătoria Chișinău, iar marți, 21 martie, CSM urmează să examineze solicitarea judecătorului de a fi verificat de către Colegiul de evaluare, Colegiul pentru selecție și Comisia unică a Institutului Național al Justiției în vederea promovării în instanța ierarhic superioară.

Contactat de Centrul de Investigații Jurnalistice, Victor Micu ne-a declarat că încă nu a decis sigur dacă va depune dosarul pentru promovare. „Anul acesta împlinesc vârsta pentru obținerea pensiei de judecător. Nu știu dacă voi decide să rămân în sistem. Încă nu am hotărât. Mandatul meu de membru al CSM expiră la începutul anului viitor și trebuie să iau o hotărâre ce fac mai departe. Nu cred că voi candida pentru un nou mandat. Dacă decid să rămân în sistem aș prefera să judec dosare. Munca la CSM este totuși diferită. Pot să vă asigur însă că indiferent de decizia pe care o voi lua, nu voi încălca nicio normă legală”, ne-a declarat președintele CSM.

Micu nu este primul membru al Consiliului care a încercat să obțină un transfer sau o promovare în cariera de judecător în perioada în care a făcut parte din CSM. În toamna anului trecut, membrul CSM Dorel Musteață a obținut un transfer de la Judecătoria Anenii Noi la Judecătoria Chișinău.

Un an mai devreme, în iunie 2015, CSM a adoptat o hotărâre privind propunerea de promovare a lui Anatolie Țurcan, membru al Consiliului, din funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău în cea de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Și fostul președinte interimar al CSM Nichifor Corochii a trecut testul de evaluare pentru promovarea la Curtea de Apel Chișinău în perioada în care se afla încă la Consiliu. Judecătorul a fost promovat însă abia după ce i-a expirat mandatul de membru al CSM.  

„Legea cu privire la statutul judecătorului, Legea cu privire la CSM nu interzice membrilor CSM sa fie evaluați pentru eventuală promovare la o instanță ierarhic superioară. În Romania, pe parcursul mandatului și un termen după expirarea mandatului, membrii CSM nu au dreptul să participe la concursuri pentru o eventuală promovare. În Republica Moldova, membrii Consiliului Superior al Procurorilor au o asemenea interdicție”, explică Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Potrivit lui, practica din Republica Moldova a arătat că membrii CSM au fost evaluați pe parcursul mandatului său, iar ulterior promovați în instanțe ierarhic superioare sau în Judecătoria Chișinău, iar această practică nu este una bună, pentru că se creează impresia că membrii CSM își utilează funcția în scopul de promovare. Centrul de Resurse Juridice a propus modificarea legislației în acest sens, însă nu a fost acceptată.

Mariana Rață
20/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii