Primarul oraşului Taraclia, condamnat şi demis pentru defrişarea câtorva copaci. Pirkka Tapiola: „Sunt uimit şi dezamăgit”

Julieta Saviţchi
05/04/2016
gagauzinfo.md

Serghei Filipov nu mai poate deţine funcţia de primar al oraşului Taraclia după ce Curtea de Apel Cahul l-a condamnat luni, 4 aprilie, pentru defrişarea  câtova copaci din scuarul Primăriei. Instanţa de judecată i-a aplicat lui Filipov o amendă de 8.000 de lei, l-a obligat să restituie statului prejudiciul de 164.000 de lei şi l-a privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru un termen de doi ani. Pirkka Tapiola, şeful delegaţiei UE la Chişinău, consideră  demitera lui Serghei Flipov drept răfuială politică.

Serghei Filipov, membru al PCRM, a obţinut cel de-al doilea mandat de primar al oraşului Taraclia în urma alegerilor locale din 2015. În 2014 Procurorii Anticorupţie l-au învinuit pe Filipov de depă­şi­rea atri­bu­ţi­i­lor de ser­vi­ciu pen­tru că ar fi decis defri­şa­rea mai mul­tor copaci în tim­pul ame­na­jă­rii scu­a­ru­lui din cen­trul ora­şu­lui Tara­clia. Pro­cu­ro­rii au soli­ci­tat şase ani şi jumă­tate de închi­soare pen­tru Fili­pov, cu pri­va­rea aces­tuia de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice. Mai mulţi locuitori ai oraşului Taralia au protestat atunci în apărarea edilului.

În aprilie 2015, Judecătoria Taraclia l-a achitat pe primar. Serghei Filipov susţine că decizia Curţii de Apel este una politica şi că o va contesta în Curtea Supremă de Justiţie. Într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, s-a arătat nedumerit de decizia Curţii de Apel Cahul. „Sunt uimit şi dezamăgit de decizia luată de Curtea de Apel Cahul împotriva primarului de la Taraclia. Am discutat acest caz cu şefii misiunilor diplomatice ale statelor din UE, acreditate la Chişinău, şi ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu acest caz”, a subliniat diplomatul.

Julieta Saviţchi
05/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii