Procurorul Anticorupție Viorel Morari a demisionat. Procuratura Generală nu a anunțat motivul

Julieta Savițchi
02/05/2019
Foto: CIJM

Viorel Morari a depus săptămâna trecută cerere de demisie din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, cu doi ani înainte de expirarea mandatului. Procuratura Generală nu a anunțat motivul pentru care Morari demisionează.  Presa de la Chișinău a scris că în anumite scrisori anonime, primite de redacțiile unor medii de informare șefului Procuraturii Anticorupție i se incrimina implicarea într-o schemă de corupție și santaj asupra unor oameni de afaceri. Procuratura Anticorupție a calificat, într-un comunicat difuzat presei, conținutul acestor mesaje drept ”de o manieră rău intenționată cu scopul  de a denigra imaginea instituției”.     

Maria Vieru, procuror pentru relații cu presa în cadrul Procuraturii Generale, a confirmat că Viorel Morari a depus cerere de demisie, precizând că demisia  se referă doar la funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, dar nu și la organele procuraturii. Vieru nu a precizat dacă Procurorul General a dat curs cererii de demisie a lui Viorel Morari, precum nici motivele pentru care Morari părăsește funcția. Mihaela Tarlapan, procuror pentru relații cu presa în cadrul Procuraturii Anticorupție, a precizat pentru Anticorupție.md că Morari se află în concediu.  Viorel Morari nu a putut fi contactat, întrucât telefonul său este deconectat. 

Procuratura Anticorupție a menționat în comunicatul de presă că mesajele privind implicarea lui Morari într-o schemă de corupție ar fi fost expediate ”în mod orchestrat”, atât instituțiilor de presă, cât și unor misiuni diplomatice acreditate la Chișinău, și că sunt ”afirmații fără niciun substrat factologic, dar care - într-o manieră manipulatoare - sunt puse în contextul unor informații mai vechi cunoscute opiniei publice. În acest fel, autorul își impune concluziile vădit mincinoase în perimetrul unor declarații făcute – aparent - în cunoștință de cauză”. PA precizează că  Viorel Morari a sesizat Procurorul General pentru a dispune verificări la nivelul Inspecției procurorilor în vederea elucidării pretinselor fapte imputate. ”Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție califică alegațiile invocate drept o ingerință în actul justiției și o încercare de intimidare a organului de urmărire penală. Or, autorii „opiniilor” exprimate acționează în interesul unor persoane investigate penal de către procurorii anticorupție”, se menționează în comunicatul PA.

Viorel Morari a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție pentru un mandat de 5 ani, printr-un ordin semnat de procurorul general, Eduard Harunjen, la 26 aprilie 2016.

Morari a fost propus în funcția respectivă la 22 aprilie 2016 de către Consiliul Superior al Procurorilor, după ce acesta a acumulat cel  mai înalt punctaj, de 9,37, la concursul pentru funcția respectivă.

La puțin timp după desemnarea în funcție, Viorel Morari a declarat în cadrul unui club de presă, organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice că  vor urma ”nume grele” în  dosarele de corupție și că își va da demisia dacă nu își va onora promisiunea.

 

Julieta Savițchi
02/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii