Profit record pentru băncile din Republica Moldova. Primele patru au totalizat 87% din profit

Ion Chișlea
21/01/2022

Cele 11 bănci care activează în Republica Moldova au încheiat anul trecut cu un profit de 2,3 miliarde de lei, cu 800 milioane mai mult față de 2020 și cu 40 milioane mai mult față de 2019, când a fost înregistrat recordul precedent. Primele patru bănci din sistem au generat un profit de două miliarde de lei sau 87% din total, potrivit statisticilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). 

Băncile au obținut cele mai mari venituri din dobânzi, acestea cifrându-se la 5,1 miliarde lei. Comisioanele și onorariile reprezintă și ele o sursă semnificativă de venit. Volumul acestora s-a ridicat la 2,5 miliarde lei.

Pe de altă parte, cheltuielile administrative s-au cifrat la 2,83 miliarde, cheltuielile cu dobânzile au fost de 1,24 miliarde, iar cele ce țin de onorarii și comisioane – la 1,08 miliarde lei. Anul trecut băncile din Moldova au achitat impozite pe venit în valoare de 325,5 milioane lei.

Primele patru bănci au generat 87% din profitul total pe sistem, ceea ce reprezintă puțin peste două miliarde lei. Este vorba despre Moldova-Agroindbank cu un profit de 722 milioane, Moldindconbank cu 712 milioane, Victoriabank cu 295 milioane și OTP Bank cu 272 milioane lei.

În cadrul adunărilor generale ale acționarilor, băncile urmează să decidă ce parte din profit va fi repartizată pentru plata dividendelor. Creșterea profitului se datorează unei sporiri fără precedent a volumului creditelor noi acordate pe parcursul anului. În 2021 volumul acestora a fost cu 41,4 la sută mai mare față de 2020.

Ion Chișlea
21/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii