Renato Usatîi a venit în Moldova și a fost arestat la hotar

Cornelia Cozonac
16/06/2019
retele sociale

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, ex-primar de Bălți, a fost reținut de poliție în vama Sculeni, când a intrat în R. Moldova, din România. Pe numele lui Usatîi există două mandate de arestare. El a fost predat procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. 

Inspectoratul General al Poliției a anunțat într-un comunicat de presă că Usatîi se va bucura „de o judecată dreaptă și corectă, iar drepturile acestuia vor fi respectate în integralitate”. „Cetățeanului Usatîi Renato i se vor aplica prevederile celor mai recente decizii ale instanțelor de judecată din Republica Moldova”, se precizează în comunicatul IGP. 

Usatîi a declarat că dosarele penale pe numele său ar fi fost fabricate la cererea liderului PD, Vlad Plahotniuc. El a decis să se întoarcă în Republica Moldova ca să dezmintă acuzațiile care i-au fost aduse. „Acum câteva zile puterea de la Chișinău s-a schimbat. Niciun procuror sau judecător nu vor lua vreo decizie ilegală, pentru că Plahotniuc nu mai dă ordine”, a mai spus Usatîi.  

Liderul formațiunii Partidul Nostru a fost așteptat la Sculeni de zeci de susținători, cu drapele și pancarde, el anunțându-și revenirea în Republica Moldova încă de sâmbătă. 

Renato Usatîi a fost acuzat de tentativă de asasinare a fostului bancher rus, stabilit la Londra, Gherman Gorbunțov, și anunțat în căutare internațională în 2016.

Usatîi este președinte al formațiunii politice Partdul Nostru din februarie 2015. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Usatîi a mers în fruntea listei electorale a Partidului Patria, însă formațiunea a fost exclusă din cursa electorală prin decizia CEC şi a instanţelor de judecată cu trei zile înainte de data alegerilor.

Partidul Nostru a participat în alegerile locale generale din iunie 2015, în cadrul cărora liderul partidului, Renato Usatîi, a fost ales în funcţia de primar al mun. Bălţi. El a acumulat 72.46% din numărul total de voturi valabil exprimate. În 2016, urmare a dosarelor penale pornite pe numele său, Usatîi a fost nevoită să renunțe la funcția de primar și să fugă din Republica Moldova.   

UPDATE: În seara zilei de duminică, Renato Usatîi a fost eliberat din arest.    

Cornelia Cozonac
16/06/2019Follow us on Telegram

Comentarii