Reporter al Centrului de Investigații Jurnalistice, audiat în dosarul pliantelor cu mesaje denigratoare la adresa Maiei Sandu

Anticoruptie.md
10/11/2016
Foto: CIJM

Reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice, care a dezvăluit conexiunea dintre pliantele cu mesaje denigratoare și manipulatorii la adresa candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și contracandidatul său, socialistul Igor Dodon, a fost audiat în calitate de martor în procesul contravențional pornit pe marginea cazului. În cadrul audierii, oamenii legii au încercat să afle felul în care autorul investigației a aflat că foile volante sunt distribuite prin intermediul Uniunii Ofițerilor, dar și alte detalii despre vizita reporterului la sediul asociației obștești. 

Dosarul contravențional a fost intentat încă pe 28 octombrie 2016, după ce Inspectoratul General de Poliție (IGP) a fost sesizat de reprezentanții PAS, cerând inițierea unei investigații. Totuși, în mai bine de zece zile, oamenii legii nu au reușit să dea de urmele făptașilor. În schimb, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au demonstrat că repartizarea fluturașilor se întâmplă chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, organizație cu care liderul PSRM Igor Dodon are legături strânse de ani buni. 

Am mers la Uniunea Ofițerilor ca să cerem niște pliante sub pretextul de a le împărți studenților. Bărbatul din birou ne-a ajutat fără nicio ezitare. „Luați câte aveți nevoie. A apărut o personalitate marcantă la noi: nicăieri nu lucrează și acum vrea să se facă președintă. Luați și de-al doilea fel, ele vin împreună”, ne-a spus el, făcând aluzie la Maia Sandu. 

După publicarea investigației, autoarea a fost invitată la Inspectoratul de Poliție Centru pentru a fi audiată. În timpul chestionării, Vitalie Railean, șef-adjunct al Secției securitate publică a IP Centru, a ridicat de la reporter setul de pliante pe care aceasta le-a obținut la sediul Uniunii Ofițerilor în timpul documentării materialului jurnalistic. 

Cauza contravențională a fost deschisă pe marginea producerii şi difuzării materialelor publicitare de agitaţie electorală care nu conţin denumirea concurentului electoral, data tipăririi, tirajul materialelor şi denumirea tipografiei care le-a tipărit. Potrivit legii, încălcarea se pedepsește cu o o amendă de la 1.000 la 1.500 de lei pentru persoane fizice, între 1.500 și 2.500 d elei pentru persoane cu funcții de răspundere și între 5.000 și 10.000 de lei pentru persoanele juridice. 

La scurt timp după publicarea investigației, reprezentanții PAS au depus o contestație la Comisia Electorală Centrală. Drept răspuns, CEC a redirecționat contestația Inspectoratului General de Poliție cu solicitarea ca oamenii legii să investigheze cazul și să nu admită asemenea precedente pe viitor. 

Anticoruptie.md
10/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii