Reprezentanții Comratului au fost incluși în Comisia Națională pentru Integrare Europeană

Ilie Gulca
04/08/2022
Comisia Națională de Integrare Europeană. Foto: presedinte.md

Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE), în cadrul ședinței de joi, și-a completat planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.  

„Planul a fost aprobat și va fi publicat după includerea modificărilor adoptate la ședința de azi (joi). Planul conține acțiuni care trebuie realizate în următoarele luni pentru a putea avansa în demersul nostru de aderare, în mai multe domenii:

● reforma justiției și combaterea corupției;

● remedierea deficiențelor în legislația electorală;

● deoligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor;

● Consolidarea capacității administrației publice și gestionarea finanțelor publice;

● implicarea societății civile în procesele decizionale, precum și

● consolidarea protecției drepturilor omului și combaterea violenței de gen”, a comunicat șefa statului, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Componența Comisiei a fost completată cu nouă membri noi, a precizat președinta, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile.

A fost extinsă componența Comisiei, în care au fost invitați să se alăture mai mulți reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile - nouă membri noi:

1. Irina Vlah, guvernatorul Găgăuziei;

2. Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei;

3. Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul și vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM);

4. Viorel Furdui, directorul executiv al CALM;

5. Iulian Groza, reprezentantul Platformei Naționale a Forumului societății civile a Parteneriatului Estic;

6. Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea discriminării și asigurarea egalității;

7. Dmitri Lecartev, administratorul Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova;

8. Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova;

9. Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova.

„Odată cu venirea acestora, procesul de consultare și de coordonare a măsurilor de euro-integrare va deveni mai incluziv și va fi mai aproape de cetățeni”, a estimat președinta.

În cadrul aceleiași ședințe, a fost discutat mecanismul interinstituțional de coordonare a procesului de integrare europeană, care va fi definitivat de Guvern în următoarele săptămâni.

„Integrarea europeană a Republicii Moldova este proiectul nostru de țară, pe care vom avansa în ritm susținut, în pofida circumstanțelor complicate în care ne aflăm în prezent. Vrem, astfel, să le oferim cetățenilor perspectiva unui trai mai bun și mai multe oportunități aici, acasă”, a mai scris Maia Sandu în aceeași postare.

Decretul privind constituirea Comisiei naționale pentru integrare europeană a fost semnat de președinta Maia Sandu în aprilie 2022.

Comisia va coordona eforturile de pregătire a realizării obiectivului național de integrare europeană, inclusiv implementarea reformelor asumate de Republica Moldova prin angajamentele față de Uniunea Europeană. Comisia națională pentru integrare europeană este prezidată de președinta Maia Sandu.

Potrivit instituției prezidențiale, în cadrul ședinței CNIE, urmează să fie discutați pașii pe care îi vor face în continuare autoritățile în contextul integrării europene, după obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidată la UE.

Ilie Gulca
04/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii