SA Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhydroenergo, proprietarul Complexului Hidroenergetic Nistrean, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie.
Operatorul ucrainean Ukrhidroenergo va începe livrările de energie din 12 mai. „S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina - Energoatom, D. Trading ș.a. -, solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar. Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom, citat de site-ul Agenției Proprietății Publice.
La sfârșitul lunii aprilie curent, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.
Conform Comisiei Situații Excepționale, Energocom încheie contracte de achiziție cu producătorii, după care - cu furnizori și distribuitori. Datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește.
Totodată, ANRE urmează să analizeze prețul mediu de achiziție pentru a determina dacă va fi nevoie de o ajustare a tarifului.
Ukrhydroenergo este compania de stat care construiește pe malul vestic al Nistrului Complexul Hidroenergetic Nistrean – un ansamblu de construcții hidroelectrice care include cea mai mare stație din Europa și a patra din lume - Centrala Hidroelectrică de Acumulare prin Pompare Nistreană.
Dezvoltarea acestui complex pune în pericol Nistrul, sursa principală de apă potabilă a Republicii Moldova. Studiile arată că Complexul Hidroenergetic Nistru are deja un impact devastator asupra debitului, calității apei și diversității biologice a fluviului Nistru – principala sursă de apă potabilă pentru aproape opt milioane de oameni din Ucraina și Moldova. Cu toate acestea, Kievul intenționează să continue extinderea complexului, căutând să-și asigure independența energetică.
Finanţatori:
Parteneri: