Săgeți între Igor Dodon și guvernare. Ce inițiativă a pregătit PSRM

Tatiana Gherța
17/05/2023
captura video

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) anunță că a pregătit o inițiativă legislativă prin care își propune „constatarea capturării statului”. Anunțul a fost făcut miercuir, 17 mai, de secretarul executiv al formațiunii, Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă.  De altă parte, partidul de guvernământ, într-o reacție pentru Anticoruptie.md,  insistă pe faptul că va continua reformarea justiției și va lupta pentru ca „cetățenii să nu mai fie vreodată dependenți de mila politicienilor”.

Ex-președintele Igor Dodon acuză conducerea țării că ar fi pus stăpânire pe justiție și că ar îngrădi dreptul de vot al cetățenilor. Dodon a mai menționat că, în prezent, Republica Moldova ar merge pe aceeași cale ca în perioada în care era condusă de fostul lider democrat, Vlad Palhotniuc.

„Este cea mai mare crimă în țara noastră. Cu toții suntem martorii uzurpării de stat în RM din partea președintei și guvernării... PSRM a luat decizia să înaintăm un proiect de hotărâre prin care să constatăm capturarea statului de președintele țării, Maia Sandu și de partidul PAS. Este pregătit deja, va fi propus fracțiunii pentru a fi prezentat, înregistrat și supus dezbaterilor săptămâna viitoare. Sper că și restul deputaților vor da curs acestrei inițiative. Sper să avem siusținere și din partrea partidelor extraparlamentare” , a declarat secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon. 

Fracțiunea PAS a declarat pentru Anticoruptie.md că formațiunea a primit mandat de la cetățeni anume pentru a decaptura statul și asta continuă să facă din moment ce au ajuns la conducere. 

„Cetățenii ne-au oferit încrederea anume pentru decapturarea statului care a fost subjugat intereselor străine și capturat de socialiști, comuniști, Plahotniuc, Șor, Platon. Prioritatea noastră acum este reforma justiției, lupta cu corupția, pentru ca cetățenii să nu mai fie vreodată dependenți de mila politicienilor”, au comentat reprezentanții PAS. 

Cât despre îngrădirea dreptului de vot al cetățenilor la care s-a referit Dodon, în contextul alegerilor bașcanului Găgăuziei, premierul țării, Dorin Recean,a declarat în debutul ședinței guvernului, că niciodată nu va fi îngrădit dreptul la un proces echitabil. Cu toate acestea, dacă vor fi promovate alte interese, legea va fi aplicată așa cum se cuvine. 

„Vreau să menționez că nimeni în locul lor nu va alege bașcanul, nici Chișinăul, nici Moscova, nici cei care nu sunt aici ca să-și ispășească pedeapsa. Bașcanul autonomiei găgăuze trebuie să fie ales conform Legislației Republicii Moldova și conform Legislației specifice a autonomiei găgăuze și asta se va întâmpla. Chem pe toată lumea să fim calmi, instiuțiile să funcționeze la orice nivel pentru că Constituția Republicii Moldova garantează tuturor drept la un proces echitabil... Ceea ce noi nu vom face este să lucrăm cu oamenii care reprezintă alte interese decât interesele cetățenilor din autonomie și ori de câte ori vom identifica pe cineva care încearcă să aibă o altă agendă decât agenda cetățenilor, sistemul de aplicare a legii va interveni corespunzător”, a precizat Dorin Recean.

Amintim că, la 8 iunie 2019, PSRM și Blocul ACUM au semnat un acord de înțelegere temporară și au adoptat declarații privind recunoașterea caracterului captiv al Republicii Moldova și  de condamnare a tentativei de uzurpare a puterii în stat în favoarea PDM de către CC. 

 

Tatiana Gherța
17/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii