Sancțiuni suplimentare aplicate colaboratorilor ruși în Moldova, anunțate de Canada

Mihaela Cibotaru
19/10/2023

Canada a extins lista persoanelor și entităților din Republica Moldova supuse sancțiunilor, în listă fiind incluse nouă persoane asociate cu oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sau conectate la Partidul Șor, precum și șase posturile TV din Republica Moldova.

Noua listă, publicată de Guvernul Canadei include pe Alexandr Kalinin, Grigore Caramalac, Vera Plahotniuc, Valeri Klimenko, Maria Albot, Serghei Burgudji, Igor Himici, Tatiana Platon și Arina Corșicova. Totodată, au nimerit sub sancțiuni posturile de televiziune Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.

 

„Astăzi, trimitem un mesaj clar persoanelor și entităților maligne din Moldova că sprijinirea invaziei neprovocate și nejustificate a Ucrainei de către Putin nu va rămâne nepedepsită”, a spus ministra de Externe a Canadei, Mélanie Joly.

Potrivit unui comunicat emis de Guvernul Canadei, sancțiunile sunt impuse în contextul celei de-a patra întâlniri a Platformei de Sprijin pentru Moldova, care coordonează sprijinul internațional pentru Moldova în contextul crizei declanșate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În iunie curent, Canada a anunțat prima etapă a sancțiunilor aplicate persoanelor din Republica Moldova, ca răspuns la eforturile de a destabiliza guvernul moldovenesc ales democratic în favoarea Rusiei. Sancțiunile au fost anunțate la puțin timp după vizita președintei Maia Sandu în Canada.

Din anul 2014, Canada a impus sancțiuni asupra a peste 2.700 de persoane și entități din Rusia, Belarus, Ucraina și Moldova, multe fiind aplicate în coordonare cu partenerii Canadei.

Mihaela Cibotaru
19/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii