Șase organizații de media, îngrijorate de mecanismul de revocare a licențelor posturilor TV: „Incompatibil cu standardele internaționale”

Anticoruptie.md
31/03/2025
Captură

Șase organizații de media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, s-au arâtat îngrijorate de modul și mecanismul de revocare permanentă sau temporară a licențelor posturilor TV și de radio, care este incompatibil cu standardele internaționale. Organizațile de media au semnat, luni, un apel, prin care menționează că „pârghii juridice similare, care presupun suspendarea actelor permisive ale furnizorilor de servicii media în lipsa unei hotărâri judecătorești, au fost declarate anterior drept neconstituționale”. Apelul ONG-urilor de media a fost lansat, după ce, la 27 martie, Consiliul pentru Investiții Strategice a suspendat temporar licența postului de televiziune TVC21. 

La 27 martie 2025 a fost publicată o hotărâre prin care Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională (CPPIIN) a decis suspendarea licenței de emisie a postului de televiziune TVC21 (fondat de compania „COTIDIAN” S.A.). Sancțiunea a fost aplicată pe motiv că postul TV nu ar fi prezentat documente și informații în mod complet și „nu le-a susținut prin informații concludente”. Guvernul a catalogat presupusa încălcare drept „o problemă de natură administrativă, care ține de acționarii companiei”, specificând că restricționarea dreptului postului TV de a difuza programe nu are legătură cu activitatea sa editorială.

Semnalăm cu îngrijorare, în mod repetat, că mecanisme similare celor aplicate în raport cu postul TVC21 au fost declarate anterior neconstituționale (Hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova nr. 17 din 06.12.2012 pentru controlul constituționalității unor prevederi din Codul audiovizualului al Republicii Moldova nr.260-XVI din 27 iulie 2006).

În lumina „importanței deosebite a libertății de exprimare pentru o societate democratică, susceptibilă presiunilor politicului și cenzurii”, Curtea Constituțională a notat că singura autoritate care este în măsură, conform principiului democratic și constituțional al separației puterilor în stat, să constate că un anumit cetățean a încălcat grav legea, inclusiv prin exercitarea abuzivă a libertății de exprimare, este autoritatea judecătorească.

Suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune, fie doar cu efect temporar, constituie o ingerință gravă în dreptul la libera exprimare. Impunerea unei restricții atât de serioase drept sancțiune pentru presupusa neîndeplinire a unor obligații „de natură administrativă” constituie o măsură vădit disproporționată și contrară scopului intereselor legitime protejate într-o societate democratică. Totodată, lipsa standardelor de calitate, claritate și predictibilitate a mecanismului juridic vizat denotă cu certitudine că acesta este contrar Articolului 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

În context, reamintim că, în decembrie 2023, în procesul de elaborare și votare a noului mecanism juridic, autoritățile au sfidat transparența în procesul decizional, iar ulterior au ignorat apelurile de a revizui legislația propusă, în baza recomandărilor experților. Solicităm autorităților să renunțe la astfel de practici.

Având în vedere că mecanismul juridic aplicat de CPPIIN contravine în mod vădit standardelor internaționale, precum și faptul că acesta creează precedente periculoase pentru democrație și statul de drept, cerem autorităților să revizuiască neîntârziat prevederile legale relevante în vederea asigurării conformității acestora cu standardele internaționale”,

se arată în Apelul lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent și semnat de organizațiile: Centrul „Acces – Info”, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Centrul de Investigații Jurnalistice și Centrul de Resurse Juridice din Moldova.  

Anticoruptie.md
31/03/2025




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii