Scandal cu tentă sexuală la Curtea de Conturi. Cum comentează instituția

Mihaela Cibotaru
11/04/2023
Colaj CIJM

O angajată a Curții de Conturi (CC) îl acuză pe președintele instituției, Marian Lupu că i-ar fi făcut avansuri sexuale. Din cauza că i-ar fi refuzat atenția, femeia declară că a fost sancționată cu mustrare aspră. Pe de altă parte, Curtea de Conturi o acuză pe angajată de „calomnii și insinuări”.

„Eu, unica femeie angajată la Curtea de Conturi care am candidat la funcția de membru al Curții, de când Lupu e președinte, refuzând avansurile lui, m-am pomenit în situația în care mi-a fost fabricat dosar intern privind nerespectarea normelor de conduită a Curții de Conturi. Subemanciparea mea ca femeie lider cu o reputație ireproșabilă din partea lui Marian Lupu este determinată de refuzul meu de a-i accepta condițiile pentru a fi recunoscută ca membră a echipei lui”, a scris Tatiana Vozian. Aplicarea ,,mustrării aspre” și pătarea reputației profesionale are drept scop de a nu permite avansarea sa în carieră, inclusiv în funcția de președinte al Curții de Conturi, a explicat Tatiana Vozian.

În replică, CC a scris că declarațiile date sunt „calomnii și insinuări, care denigrează imaginea persoanei cu demnitate publică și aduc prejudiciu imaginii instituției și a întregului colectiv”. Potrivit Curții, sancțiunea disciplinară a fost aplicată pentru nerespectarea normelor de conduită, ca temei servind demersul președintelui Comisiei de disciplină. „Comisia de disciplină a examinat sesizările parvenite de la angajații din subordinea persoanei menționate, aceasta fiind învinuită de comportament abuziv cu încălcarea normelor etice. În contextul examinării sesizărilor depuse, dosarul a fost probat, iar persoanei învinuite i-a fost oferit pe deplin dreptul la apărare”, a scris CC.

„De menționat, că angajata a pornit acțiuni de intimidare a unui grup de angajați ai Curții de Conturi, care au fost intervievați de Comisia de disciplină, în contextul examinării dosarului. De asemenea, au fost supuși intimidărilor și unii membri ai Comisiei de disciplină, fapt care a culminat cu tentativa de intimidare a președintelui Curții de Conturi”, a adăugat CC.

Mihaela Cibotaru
11/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii