Şedinţa specială a Parlamentului a eşuat din lipsă de cvorum. Ion Sturza: "Urmează o perioadă turbulentă"

Anticoruptie.md
04/01/2016
Ion Sturza // Foto: CIJM

Şedinţa specială a Parlamentului la care urma să fie pus în discuţie programul de guvernare propus de către Cabinetul lui Ion Sturza a fost anulată din lipsă de cvorum. Din 101, doar 47 de deputaţi au fost prezenţi: liberal-democraţii, parlamentarii din grupul condus de Iurie Leancă, câţiva liberali şi democraţi.  

„Am mizat că va fi cvorum și că deputații vor fi responsabili și își vor întrerupe vacanțele de dragul interesului național. Mi-am dorit să îmi rostesc raportul în fața Parlamentului și să adresez întrebări incomode clasei politice. Nu cred că cineva a anticipat ce voi spune, dar au bănuit că vor fi puși într-o situație neplăcută. Unii au interpretat mesajul meu din Parlament drept un mesaj către națiune. Oricum, exercițiul de astăzi este unul important. De acum încolo, cineva nu își va permite să nu asculte părerea oamenilor și să îi ignore. Urmează o perioadă turbulentă în Republica Moldova. o perioadă în care se va încerca identificarea unei majorități și a unui candidat la funcția de prim-ministru. Anticipez un măcel mediatic”, a declarat Ion Sturza după ședința Parlamentului sugerând că lipsa deputaţilor a fost orchestrată de PD. 

Cabinetul de miniştri condus de Ion Sturza avea nevoie de cel puţin 51 de voturi pentru a fi învestit. Până astăzi, doar liberal-democraţii au declarat că vor acorda vot de încredere. Luni dimineaţă şi deputaţii neafiliaţi din grupul condus de Iurie Leancă au spus că vor susţine candidatura lui Sturza.   

Înainte de şedinţa specială a Parlamentului, Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat că PL nu va susţine echipa premierului desemnat, aşa cum a lăsat să se înţeleagă anterior. „Am avut ședința Biroului Politic și prin vot secret s-a hotărât să nu dăm vot. Nu a fost vorba de un Guvern tehnocrat, așa cum promitea Ion Sturza, ci de unul politic. Erau membri PLDM și doi vicepreședinți ai Platformei Demnitate și Adevăr” a motivat Mihai Ghimpu. 

Marian Lupu, liderul PD, a declarat în context că acest rezultat era previzibil. "Ceea ce am văzut noi astăzi şi în aceste două săptămâni nu a fost o tentativă a unui candidat de a deveni prim-ministru, ci de a-şi face o pârtie pentru iniţierea unui nou proiect politic", a spus Marian Lupu. 

Ion Sturza a fost desemnat să formeze noua echipă guvernamentală la 21 decembrie. Duminică, 3 ianuarie, membrii acestei echipe au semnat declaraţiile de integritate.

Şeful statului Nicolae Timofti urmează să desemneze un nou candidat. De această dată, preşedintele trebuie să se consulte cu toate fracțiunile parlamentare, inclusiv cu grupurile de deputați neafiliați.  

Anticoruptie.md
04/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii