Şedinţele CSP şi CSM, în acelaşi timp. Unde a ales să meargă ministrul Justiţiei

Julieta Saviţchi
16/08/2021

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a ales să meargă, marţi, la şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor, în timp ce va avea loc şi şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ministrul Justiţiei este membru din oficiu atât al CSP, cât şi al CSM.

Sergiu Litvinenco a comunicat pentru Anticorupţie.md câ, marţi, la ora 09.00 va fi la şedinţa CSP.
Surse din cadrul Procuraturii Generale ne-au comunicat că şi procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care este membru din oficiu al CSP şi CSM, a ales să meargă la şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor. În acest caz, şedinţa de marţi a CSM ar putea fi amânată din lipsă de cvorum. Este pentru prima dată când o şedinţă a CSP va avea loc în zi de marţi. Până acum, toate şedinţele CSP se desfăşurau în zi de joi, iar cele ale CSM, în zi de marţi.

Agenda de marţi a CSP prevede 13 întrebări, printre care, pe lângă examinarea contestaţiilor unor sancţiuni disciplinare şi numiri în funcţie, se va discuta şi asupra convocării Adunării Generale a Procurorilor.

În cadrul Adunării Generale a Procurorilor urmează să fie aleşi noii membria ai CSP. Mandatele actualilor membri ai CSP, delegaţi din mediul procurorilor, au expirat cu 8 luni în urmă, iar Adunarea Generală a Procurorilor pentru desemnarea lor nu a fost convocată din cauza pandemiei de Covid-19. Legea permite continuarea mandatelor de membru al CSP, după expirarea termenului de patru ani, până la delegarea altor membri de către Adunarea Generală a Procurorilor.

În mass-media s-a vehiculat că, Alexandr Stoianoglo ar fi cointeresat ca Adunarea Generală a Procurorilor să se desfăşoare în luna septembrie a anului curent şi ca în CSP să fie aleşi membri loiali lui.

Amintim că la scurt timp după ce a ajuns la şefia Ministerului Justiţiei, Sergiu Litvinenco a înregistrat un proiect de amendamente la Legea cu privire la Procuratură, în sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia. Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a procurorului general, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Totodată, proiectul lui Litvinenco vine să modifice și componența CSP. Deasemenea, este prevăzut că evaluarea procurorului general va putea efectuată nu mai devreme de trei luni de la ultima Adunare Generală a Procurorilor.

Julieta Saviţchi
16/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii