Şef nou pus să lupte cu corupţia în Ministerul de Interne: Donaţii generoase şi împrumuturi de zeci de mii de euro

Julieta Saviţchi
24/08/2021

Vladimir Viscun a fost numit şi prezentat, marţi, în calitate de şef al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie al Ministerului de Interne (SPIA). Noul funcţionar a lucrat mai bine de 20 de ani în diferite structuri de drept, iar de mai bine de un an este la pensie.

„Nu avem timp de pierdut! Curățenia trebuie să înceapă de la propriul sistem și mă aștept ca Vladimir Viscun să reseteze cu succes ceea ce până acum nu a funcționat corect. Le cer tuturor angajaților SPIA să ofere tot suportul necesar pentru a asigura nivelul corespunzător de funcționalitate”, a declarat ministra de Interne, Ana Revenco, în cadrul ceremoniei de prezentare a noului şef al SPIA.

Ultima funcţie deţinută de către Viscun a fost cea de ofiţer de investigaţii de pe lângă Procuratura Anticorupţie. Anterior, acesta a lucrat în Centrul pentru combaterea traficului de fiinţe umane din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii. Persoane care îl cunosc pe Viscun susţin că acesta s-ar cunoaşte din perioada respectivă cu Ana Revenco, care pe atunci era directoare a organizaţiei neguvernamentale La strada.

Surse care îl cunosc personal pe noul şef al SPIA ne-au comunicat că acesta a fost nevoit să plece, împreună cu alţi colegi, de la Centrul pentru Combaterea traficului de fiinţe umane din cauza unor neînţelegeri cu conducerea Ministerului de Interne, la şefia căruia se afla Alexandru Jizdan.

După ce a fost făcută publică numirea lui Vladimir Viscun şef la SPIA, în spaţiul on-line au apărut informaţii privind presupusa sa implicare în acţiuni de corupţie. Acuzaţiile au fost combătute de către foştii colegi de serviciu ai lui Viscun.

Vladimir Viscun a raportat în declaraţiile de avere donaţii generoase de la rude şi împrumuturi de zeci de mii de euro, fără dobândă, de la persoane apropiate.

Pentru anul 2016, Vladimir Viscun a raportat donaţii de 40.000 de lei şi de 8000 de euro. Aceleaşi sume se regăsesc şi în Declaraţia de avere semnată de Viscun pentru anul 2017. În 2016, Vladimir Viscun a împumutate de la două rude 5000 de euro şi 4000 de dolari, fără dobândă, pe care i-a restituit până în 2019.

Anul 2018 a fost şi mai generos pentru Viscun la capitolul donaţii. Acesta a primit 25 de mii de lei din partea tatălui, iar 21.000 de euro, din partea socrilor care muncesc în Italia. Altele 1450 de euro familia le-a primit cadou cu ocazia zilelor de naştere.

În Declaraţia de avere pentru anul 2019, Vladimir Viscun a raportat donaţii de 30.000 de lei şi de 12.800 de euro. În acelaşi an, funcţionarul a împrumutat 36.000 de euro, fără dobândă, de la o persoană fizică. Noul şef al SPIA urmează să achite datoria până în 2023.

Vladimir Viscun deţine în proprietate două loturi pomicole şi un terent pentru construcţii, pe care este amplasată casa de locuit, cu suprafaţa de 128 de metri pătraţi. Funcţionarul susţine că a cumpărat locuinţa în 2008, însă nu a declarat preţul imobilului.

În 2016, Vladimir Viscun şi-a cumpărat maşină nouă, un Hyundai Santa Fe, care a costat 14.700 de euro. Automobilul a fost procurat în leasing.

Julieta Saviţchi
24/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii