Șeful Penitenciarului nr.13 din Chișinău și-a dat demisia

Julieta Savițchi
05/07/2019
CIJM

Șeful Penitenciarului nr.13 din Chișinău, Igor Pîntea, și-a dat joi demisia. Informația a fost comfirmată de Administrația Națională a Penitenciarelor, fără a oferi detalii despre motivele cererii de eliberare. Cu o zi înainte de demisie, o delegație condusă de ministra Justiției, Olesea Stamati, a vizitat Penitenciarul la invitația deținutului Gheorghe Petic.

Ex-polițistul Igor Pîntea, în vârstă de 50 de ani, născut Hărbălău, a fost numit șef la Penitenciarul nr.13 în noiembrie 2016, după ce fostul şef al instituţiei, Igor Juvala, a fost demis în urma unui scandal legat de evadarea unui deţinut. Până la numirea în funcție, Igor Pîntea a deținut aproape trei luni interimatul.

Pe parcursul aflării lui Pîntea la șefia instituției acesta a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice ce țin de aplicarea torturii și condițiilor inumane de detenție. Primii s-au revoltat avocații, care s-au plâns de restricționarea accesului la clienții lor, cercetați în stare de arest. La fel, mai multe nemulțumiri au parvenit din partea rudelor deținuților, din cauza impedimentelor la transmiterea coletelor.

La începutul lunii iunie 2017, mai mulți deținuți, inclusiv minori, din Penitenciarul nr.13 ar fi fost maltratați în urma descinderii detașamentul „Pantera” în închisoare. Peste câteva săptâmâni, un grup de deținute din Penitenciarul nr. 13 au declarat greva foamei, invocând condițiile de detenție, dar și încălcarea drepturilor din partea administrației închisorii.

Igor Pîntea mai este învinuit de către procurorii militari că în aprilie 2009 a maltratat un protestatar aflat în custodia poliţiei. Instanţa de fond, iar ulterior şi instanţa de apel, l-au condamnat pe Pîntea la cinci ani de închisoare. Curtea Supremă de Justiţie a dispus însă trimiterea dosarului la rejudecare pentru elucidarea unor circumstanţe. La moment, dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău. Totodată, la CEDO se află o cerere depusă de către avocaţii victimei lui Pîntea.

În 2017, Igor Pîntea a fost decorat cu medalia „Pentru cooperare" a Inspectoratului General de Poliție (IGP), „pentru combaterea crimelor organizate în instituțiile penitenciare”. Distincția i-a fost înmânată  de către Gheorghe Cavcaliuc, care se afla în funcția de  șef-adjunct al IGP.

Julieta Savițchi
05/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii