Sergiu Cioclea, noul guvernator al BNM

Mariana Colun
11/03/2016
Sergiu Cioclea. Foto: parlament.md

Sergiu Cioclea a fost ales vineri, 11 martie, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), cu votul a 61 de deputați. Acesta urmează să intre în funcție la 11 aprilie. Comisia de concurs l-a desemnat pe Sergiu Cioclea candidat la șefia BNM la 2 martie.

În cadrul comisiei de concurs, Sergiu Cioclea a declarat că va face totul ca să întoarcă miliardul, dar nu crede că suma va fi întorsă în întregime. „Dacă publicul așteaptă ca noul guvernator să aducă miliardul, va fi foarte decepționat. Știu însă că fiecare dintre candidați, dacă va deveni guvernator, va face tot posibilul”, a declarat, între altele, candidatul desemnat.

Sergiu Cioclea deține cetățenia Republicii Moldova, a României și a Franței, are 42 de ani și a obținut diplome de master și de studii post-universitare la Universitatea Pantheon-Assas din Paris. Cunoaște patru limbi: româna, engleza, franceza și rusa.

În prezent, acesta deţine funcţia de membru în Comitetul Executiv al băncii BNP PARIBAS ZAO din Rusia. În perioada 2008-2015 a deţinut funcţia de director gerant, şef al Departamentului Finanţe Corporative.

A fost membru al organelor de conducere în instituții bancare cu experiență de management, supraveghere, dezvoltare comercială și gestionare de proiecte. În CV-ul său Cioclea menționează că este economist specializat pe pietele emergente, în special din Europa Centrală și de Est, Rusia, CSI si Turcia; este expert în fuziuni şi achizitii, reorganizări, gestionarea şi administrarea activelor, capital de risc, cercetări economice şi pieţe de capital. 

La concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al BNM s-au înscris nouă candidați: Roman Cernîșev, Vadim Brînzan, Sergiu Cioclea, Serghei Melnik, Valeriu Chițan, Victor Timotin, Gheorghe Dimitrov, Sergiu Iachim și Vladimir Munteanu.

Mariana Colun
11/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii