Singurul loc prin care trupele ruse ar putea să ajungă în Transnistria, după Serviciul de Informații de Apărare al Ucrainei

Ilie Gulca
13/05/2022
Insula Șerpilor. Foto: gur.gov.ua

Șeful Serviciului de Informații de Apărare al Ucrainei, general-maiorul Kiril Budanov, susține că Insula Șerpilor este singurul loc prin care trupele ruse ar putea să ajungă pe teritoriul regiunii transnistrene ocupate a Republicii Moldova.

„Oricine controlează insula poate bloca oricând mișcarea navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei... Insula Șerpilor este teritoriul Ucrainei și o vom elibera și vom lupta pentru ea cât avem nevoie. Acesta este un loc important din punct de vedere strategic pentru deschiderea rutelor comerciale, importul de arme și excluderea oricărei posibile acțiuni militare rusești pe teritoriul regiunii transnistrene, din care să poată ataca zona de vest a Ucrainei”, a spus general-maiorul Kiril Budanov, citat de site-ul instituției cu pricina.

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că insula are o importanță strategică atât pentru Ucraina, cât și pentru trupele ruse, deoarece permite controlul suprafeței și, într-o oarecare măsură, a situației aeriene în sudul Ucrainei.

Insula Șerpilor este, de asemenea, importantă din punct de vedere strategic în ceea ce privește capacitatea Rusiei de a efectua o aterizare navală tactică.

Marina rusească a ocupat insula pe 25 februarie, chiar la începutul invaziei Ucrainei. Forțele Armate ale Ucrainei au avut mai încercări să o elibereze, dar nu au reușit pe moment.

Ilie Gulca
13/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii