Socialiștii și democrații au rămas fără majoritate parlamentară. Pedista Efrosinia Grețu aderă la Grupul Pro Moldova

Mariana Colun
17/06/2020
Efrosinia Grețu. Foto: ipn.md

Deputata democrată Efrosinia Grețu părăsește PDM și aderă la Grupul Pro Moldova. Anunțul a fost făcut miercuri pe pagina de Facebook a Grupului parlamentar. Astfel, PSRM și PDM au pierdut majoritatea parlamentară, rămânând cu doar 50 de deputați.

„Deputata în Parlamentul Republicii Moldova, aleasă de cetățenii din c.u. 41 Leova, Efrosinia Grețu, nu trădează interesele oamenilor și a ales să fie PRO MOLDOVA. Decizia a luat-o inclusiv după consultări cu echipa locală. Îi urăm bun venit și ne bucurăm să ne revedem în aceeași echipă cu oameni de treabă, interesați în continuarea faptelor bune pentru țară, nu pentru mandatul unui președinte trădător de țară și trai fără lipsuri al unei grupări aciuate la conducerea Republicii Moldova”, se arată în mesajul fracțiunii.

Efrosinia Grețu, pedagog de profesie, este pensionară, iar timp de 30 de ani a fost directoare la Centrul de Creație a Elevilor din raionul Leova. Din anul 2003 până în anul 2007 a deținut funcția de președintă a Consiliului Sindicatului Educației din cadrul Consiliului raional Leova, apoi, patru ani mai târziu a fost numită în funcția de vicepreședintă a raionului Leova. Din 2011 până în anul 2015 a condus raionul Leova, fiind aleasă din partea Partidului Democrat din Moldova. Grețu este președinta Organizației Teritoriale Leova a PDM, se arată în profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În perioada în care a fost la conducerea raionului Leova, Efrosinia Grețu s-a aflat în atenția fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI). Potrivit portalului Moldova Curata.md, împreună cu câțiva colegi de partid, ea a însoțit Ansamblul de muzică și dans „Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. În călătorie ar fi fost și fiul democratei, iar cheltuielile pentru transport ar fi fost acoperite din bani publici și ar fi costat bugetul local peste 20 de mii de lei. După publicarea investigației, CNI s-a autosesizat și a examinat acest caz, iar în final membrii au clasat dosarul, argumentând că „hotărârea decisivă de întocmire a liste i-a aparținut șefului Direcției cultură, turism, tineret și sport, care ar fi fost conducătorul delegației”.

Într-un raport al Curții de Conturi făcut public în anul 2014 este vizată atât conducerea raionului Leova de atunci, cât și autoritățile publice locale de nivelul I din raion în care se menționează că nu ar fi gestionat corect banii publici. „Măsurile întreprinse de autorităţile administraţiei publice din raionul Leova în materie de management financiar nu au întrunit întocmai rigorile de legalitate şi regularitate privind gestionarea fondurilor publice, fiind admise unele abateri şi nereguli. Se relevă un şir de slăbiciuni instituţionale şi o preocupare inadecvată a factorilor responsabili şi decizionali din cadrul AAPL în anticiparea şi diminuarea efectelor generatoare de iregularităţi şi indisciplină în administrarea resurselor şi fondurilor publice”, se spune în Hotărârea CCRM. În fața membrilor CCRM, Efrosinia Grețu a recunoscut că din acel audit ar fi tras multe învățăminte. 

Efrosinia Grețu a mai candidat la funcţia de deputat în Parlament. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 era inclusă tot pe lista PDM, fiind a 20-ea, însă nu a acces în Legislativ.

Mariana Colun
17/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii