Societatea civilă, îngrijorată de atacurile verbale în adresa jurnaliștilor

Anticoruptie.md
13/01/2017
Europa Libera

Mai multe organizații neguvernamentale de media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, constată cu îngrijorare întețirea cazurilor de agresiuni verbale și reacții inadecvate la adresa jurnaliștilor din partea unor membri și susținători ai partidelor politice, care s-au dedat la un limbaj insultător și agresiv în raport cu jurnaliștii la rubrica bloguri ale unor mass-media.

Acestea condamnă atacul verbal la care a fost supusă Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), care a fost insultată public pentru o știre publicată pe  portalul Anticorupție.md despre faptul că proprietarul postului de televiziune Noroc TV ar fi consilier pe probleme generale al directorului IS Calea Ferată din Moldova, Iurie Topală. Președinta CIJM a fost intimidată de jurnalistul Vasile Grozavu.

De asemenea, ONG-urile își exprimă dezaprobarea față de atacul asupra Alinei Radu, directoarea Ziarului de Gardă, agresată verbal de Veaceslav Burlac, președintele Organizației Teritoriale Criuleni a PDM, și Ion Harghel, vicepreședintele Tineretului Democrat. Motivul atacului este că publicația pe care o conduce a încercat să afle în baza căror criterii IPNA „Teleradio-Moldova” i-a acordat titlul onorific de cea mai eficientă campanie de ocrotire a sănătății copiilor din mediul rural desfășurată vreodată în R. Moldova” - campaniei „Renaște Moldova” – Cabinet pediatric mobil”, desfășurată de  Fundația lui Vlad Plahotniuc, „Edelweiss”.

„Precizăm că Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează că nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informaţii de interes public decât în condiţiile legii. Partidele aflate la guvernare trebuie să își asume faptul că este de datoria presei să analizeze critic actul guvernării, să facă investigații, dezvăluiri și să semnaleze nereguli. Totodată, partidele de guvernământ, ca și toate formațiunile politice, ar trebui să își educe membrii, ca aceștia să poarte discuții civilizate, inclusiv cu presa, fără atacuri la persoană, la genul, starea fizică, statutul maternal sau componența familiei reporterilor care își exercită misiunea”, se arată în declarația semnată de nouă ONG-uri.

Acestea amintesc că există și un Consiliu de Presă, la care poate face apel orice cetățean nemulțumit de un produs de presă, iar politicienii, membrii partidelor politice, pot de asemenea consulta Consiliul de Presă, în loc de a trece la atacuri care nu pot fi acceptate într-un spațiu public civilizat.

„Atragem atenția asupra faptului că astfel de mesaje, prin care jurnaliștii sunt intimidați pentru faptul că își exercită meseria, ridică semne de întrebare cu privire la declarațiile proeuropene ale liderilor PDM și vin în contradicție cu valorile și normele europene. Cerem partidelor politice să renunțe la limbajul scandalos și să adopte o atitudine constructivă, corectă și echitabilă în raport cu jurnaliștii și mass-media”, se mai spune în declarație.

Anticoruptie.md
13/01/2017Become a Patron!

Comentarii